катаракта-пушене

Спрете пушенето, за да намалите риска от катаракта

Днес огромен брой хора страдат от катаракта, дегенерация на макулата, синдром на сухо или уморено око и други проблеми с очите. Това е напълно нормално последствие от начина на живот и влиянието на все по-натоварващите зрението фактори на средата. Почти всеки човек прекарва часове наред пред компютъра или телевизора, без да има възможност да отмори очите си. УВ-лъчите и запрашеният въздух допълнително допринасят за поява на проблеми със зрението.
В много случаи обаче влошаването на зрението е резултат от процеси, протичащи вътре в организма, а не е провокирано от външни фактори. Вече е доказано, че пушенето и цигареният дим водят до отделянето на токсични продукти, които значително повишават риска от развитие на катаракта.

Катаракта (перде на окото) – разпространение на заболяването

Катаракта или перде на окото е заболяване, което протича със замъгляване и намаляване пропускливостта на очната леща. Налице е намалена острота на зрението, а проблемът прогресира бавно, но неотменно. Тази специфика на катарактата обяснява стъпаловидното нарастване на броя засегнати хора с напредване на възрастта.

– В групата на хора на възраст 50-55 години тези с перде на окото са около 6%.

– Във възрастовата група 60-65 години 15% от хората са с катаракта.

– Сред 70-75-годишните процентът нараства до 37%.

– Най-висока честота на разпространение на катаракта се наблюдава сред хората над 80-годишна възраст – 70% от тях са с перде на окото.

Развитието на катаракта не е неизбежно. Необходимо е просто да се полага грижа за очите и да се избягват факторите, увреждащи зрението

В случай, че сте пушачи и искате да намалите риска от поява на проблеми с очите, данните от скорошно проучване би трябвало да ви накарат да се откажете от тютюнопушенето. Както стана дума, цигареният дим е сред факторите, които значително повишават риска от катаракта, дори сред млади хора.

Шведски учени са провели изследване, с което са установили, че хората, които пушат повече от 10 цигари на ден са изправени пред двойно по-висок риск от развитие на перде на очите, спрямо непушачите.
Установено е, че независимо дали пушите отскоро или отдавна отказването от цигарите намалява почти наполовина риска от катаракта. Все пак, данните от изследваните близо 45 хиляди пушачи показват, че колкото по-рано е отхвърлено тютюнопушенето, толкова по-малък е риска от влошаване на зрението.

Мерки за подобряване на зрението при катаракта

Има един обичаен метод за лечение на катаракта – операция. Лазерната корекция на зрението обикновено е резултатна процедура, но никога не е излишна грижата за очите преди и след хирургичната интервенция.
Приемът на офталмопротективни природни продукти е естествено и неотменно допълнение към индивидуалната грижа за очите. Програма Очно здраве предлага гарантирано подобряване на зрението при катаракта. Решение на проблема осигурява приемът на природните продукти Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Тази природна комбинация осигурява пълна съдова и пигментна грижа за очите и ги снабдява с незаменимите ненаситени Омега-3 мастни киселини. Постига се подобряване на зрението и защита от различни очни заболявания, както и укрепване на общото здраве на организма.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари