Алергичен конюнктивит – причини и симптоми

Алергичният конюнктивит, познат още като очна алергия, се проявява, когато имунната система идентифицира някое иначе безвредно вещество като алерген. Това я кара да реагира остро и да произвежда антитела, наречени имуноглобулини. Те „пътуват“ към клетките, които освобождават химикали, което предизвиква алергичната реакция.

В случая става въпрос за свръхчувствителност на лигавицата, която покрива предната част на окото, включително и вътрешната повърхност на клепачите.

Причинители на алергичен конюнктивит

Някои от най-честите причинители на алергичен конюнктивит са сезонните алергени като полен (цветен прашец) и плесен. Хората със сезонен алергичен ринит (сенна хрема) забелязват влошаване на проявените симптоми, когато излязат на открито през пролетния и летния сезон, когато цъфтят растенията.

Но причина за обостряне на алергична реакция на очите през цялата година може да се окажат и домашни алергени като прахови акари и домашни любимци. Ако страдате от този вид алергия, може да забележите, че симптомите се влошават по време на определени активности като чистене на дома или грижи за домашния любимец.

Типични симптоми на алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит обикновено се проявява с лека до умерена симптоматика като сърбеж и зачервяване. Но понякога симптомите могат да бъдат и по-тежки с подуване на клепачите и конюнктивата и усещане за парене и „пясък в очите“.
За разлика от конюнктивита, причинен от бактериална или вирусна инфекция, алергичният конюнктивит не е заразен, затова няма опасност да се предаде от човек на човек. Характерните симптоми включват:

  • Зачервяване и на двете очи
  • Парене и сърбеж на двете очи и на околните тъкани
  • Течен секрет, придружен от остър дискомфорт от силна светлина (фотофобия)
  • Може да се стигне до подуване на самата конюнктива, която да изглежда светло лилава и това да попречи на остротата на зрението

Клепачите може също да бъдат засегнати от алергичната реакция, което се изразява в подуване. В случаите, когато подуването е сериозно, клепачите не могат да се отворят напълно и разстоянието между горния и долния клепач става малко като цепнатина. Важно е да се отбележи, че ако зрението е замъглено, се налага спешна консултация със специалист-офталмолог.

Ефективни средства за справяне с алергичен конюнктивит

Първата стъпка за справяне с проблема е да се избягва източникът на алергия. Но тъй като това не винаги е възможно, е добре да се приложат и други методи и средства за лечение.
Често дискомфортът от алергичен конюнктивит се облекчава с капки за очи или чрез прилагане на студен компрес. Но това не винаги дава достатъчно бърз и ефективен резултат.
Програма Очно здраве (Ocomed) предлага множество решения за различни очни проблеми. Водещи специалисти в областта могат да ви насочат за правилното решение на всеки очен проблем.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари