упражнения за добро зрение

Упражнения за добро зрение – кои наистина работят?

Редовните упражнения за добро зрение могат да играят решаваща роля за поддържане и подобряване здравето на очите. Това е от огромно значение особено в днешния свят, в който времето, прекарано пред екрана непрекъснато нараства. Тези упражнения имат за цел да укрепят очните мускули, да подобрят фокуса и да намалят напрежението, което допринася за цялостното по-добро зрение. Кои обаче са най-ефективните и наистина ли работят? Тези и още отговори може да откриете в статията.

Правилото 20-20-20 – едно от ключовите упражнения за добро зрение

Едно от най-простите, но най-ефективни упражнения за добро зрение е правилото 20 -20 -20. Това упражнение е предназначено да се бори с дигиталното напрежение на очите, което възниква при продължителна употреба на екрани. Концепцията е ясна: на всеки 20 минути правете 20 секунди почивка, за да погледнете нещо на 20 метра разстояние. Тази кратка пауза позволява на очите ви да се отпуснат и да се фокусират отново, предотвратявайки дигиталната умора.

Как работи? Правилото 20-20-20 помага за намаляване на постоянния близък фокус, който екраните изискват. Така се дава възможност на очните мускули да се „рестартират“, което пък намалява риска от развитие на дългосрочни проблеми със зрението като миопия (късогледство), например.

Упражнение с осморки – едно от забавните упражнения за добро зрение

Това е, което подобрява гъвкавостта и контрола на очите. За да направите упражнението си представете голяма осмица (или символ на безкрайност) на около 10 метра пред вас. Бавно очертайте формата с очите си, движейки се в двете посоки. Това кара очите ви да се движат плавно и помага за подобряване на координацията и гъвкавостта на очният нерв. Чрез редовното практикуване на това упражнение ще помогнете на очите да се движат без напрежение, особено при задачи, които изискват бърза смяна на тяхното положение.

Близък и далечен фокус – едно от полезните упражнения за добро зрение

Упражнението за близко и далечно фокусиране е особено ефективно за подобряване на възприятието за дълбочина и цялостната зрителна острота. Започнете, като държите палеца си на около 20 см от лицето си и се фокусирате върху него. След няколко секунди преместете фокуса си върху обект, който е на разстояние поне на 20 метра. Редувайте близко и далечно фокусиране няколко пъти.

Това упражнение за добро зрение укрепва цилиарните мускули, които контролират лещата на окото, което ще ви позволи да фокусирате по-ефективно на различни разстояния. Особено полезно е за хора, които имат проблем с преместване на фокуса между близки и далечни обекти.

Палминг – релаксиращо упражнение за добро зрение

Палминг е успокояващо упражнение за добро зрение, което помага да отпуснете очите си и да намалите напрежението. За да го направите първо разтрийте ръцете си една в друга, за да генерирате топлина, след това внимателно ги поставете върху затворените си очи, без да натискате клепачите. Дишайте дълбоко и си представете пълна тъмнина, позволявайки на очите ви да се отпуснат напълно. Останете в това положение за няколко минути. Палминг работи, като дава на очите ви почивка от светлината и дигиталната стимулация, насърчава релаксацията и намалява умората на очите. Това е отлично упражнение за изпълнение след дълъг ден работа на компютър или четене.

Природен офталмопротектор за по-добър ефект от посочените упражнения за добро зрение

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме да усилите ефективността на упражненията с мощния офталмопротектор Околут Комби / Ocolut®Combi. Неговата специална формула съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Съставките са така подбрани, че да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Научно доказано е, че при редовен прием той успява да усили остротата на зрението, да забави стареенето на очните клетки и да възстанови плътността на макулния пигмент. Това обаче не е всичко! Натуралното средство подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан. Многостранното му действие го превръща в идеално средство за намаляване на риска от очни заболявания и рефракторни нарушения. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за продължителен прием.

Потърсете в аптеките в страната или закупете лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари