сухота в очите ковид

Сухота в очите – възможен симптом на Ковид-19

Изследователи откриват връзка между появата на сухота в очите и инфектиране с Ковид-19. Сред по-често срещаните симптоми на коронавирус са кашлица, температура и умора, но при някои пациенти заразата може да засегне очите.

Здравите очи имат естествена лубрикация, която с всяко наше мигване създава овлажняващ слой, предпазващ окото. Проблемът при страдащите от сухота в очите се изразява в чувство на парене, сълзене, сърбеж или усещане за „чуждо тяло“, попаднало в очите. Оплакванията варират от зачервяване и сухота, до подуване и тежест на клепачите.

Повече за връзката между сухите очи и Ковид-19

Сухота в очите не е сред честите симптоми на Ковид-19 и при липса на други оплаквания е малко вероятно да е провокирана от вируса. Сухите очи са разпространено състояние предимно при хората, които използват дълго време електронни устройства и при тези над 50 години.

Обширен преглед на проучвания, публикуван през 2021 г., установява, че сред 8 219 души с Ковид-19 приблизително 1 на всеки 10 е имал оплаквания, свързани с очите, като най-чести сред тях са сухота в окото и усещане за „чуждо тяло“. Именно тези симптоми са изпитали 16% от хората, които са развили очни проблеми и 1,7% от общия брой на участници с Ковид-19.

Все още не е изяснена причината, поради която инфекцията с коронавирус предизвиква сухота в очите. Смята се, че SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, прониква в клетките на тялото чрез конвертиращия ензим – ангиотензин. Той е идентифициран в епителните клетки, които покриват повърхността на очите.

Косвени фактори, които провокират сухота в очите във времена на Ковид-19

Протекторите (предпазен шлем и др.), които пазят очите ни от проникване на вируса, са от решаващо значение за забавяне разпространението на Ковид-19, но могат да предизвикат сухота в очите. От началото на пандемията нараства броят на хората с офталмологични оплаквания. Разпространението на вируса въведе редица промени в ежедневието ни като една от най-съществените е преминаването към виртуално обучение и така наречения „хоум офис“ (работа от вкъщи). Прекарването на продължително време пред екрана на устройствата води до разреждане на премигванията и намаляване на влагата в очите. Продължителната употреба на предпазни маски също е предпоставка за сухи очи. Когато носим маска, издишваният въздух може да се придвижи нагоре към очите и да намали влажността им.

Природен продукт, който оказва пълна грижа за очното здраве

Предвид опасностите, които крие коронавирусът за здравето на очите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Ето защо оказва оптимална грижа за очното здраве:

  • съдържа уникална комбинация от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg)
  • произведен е според изискванията за добра производствена практика
  • преминал е процес на стандартизация, което гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула
  • предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), което го превръща в перфектен избор за вегетарианци, вегани и постещи
  • няма нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба
  • има удобен прием и е икономически изгоден

Продуктът е подходящ при зрителни смущения като дозировката е по 1 растителна капсула на ден.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари