стрес зрителни смущения

Пандемичен стрес – причина за зрителни смущения

Специалистите по очно здраве смятат, че по-честите оплаквания от зрителни смущения през последните две години е възможно да са последица от повишени нива на стрес. Промените в начина на живот, съпътстващи глобалното разпространение на Ковид-19, се свързват най-често със смущения като нарушен сън, високо кръвно налягане и трудности при концентрация. В следващите редове споделяме повече за влиянието на коронавирусната пандемия върху очното здраве.

Зрителни смущения и стрес – каква е връзката?

Стресът може да бъде едновременно причина и последствие от проблеми със зрението. От една страна тревожността може да причини или да влоши наличните зрителни смущения, а от друга – проблемите с очите могат да предизвикат по-високи нива на стрес.

Предполага се, че някои зрителни смущения са провокирани от покачване в нивата на кортизол. Това е хормон, който се отделя от кората на надбъбречните жлези, когато сме поставени в стресова ситуация. Под негово влияние настъпва разширяване на зениците, което може да предизвика по-трудно фокусиране, повишена чувствителност към светлина или замъглено зрение. Хронично високите нива на кортизол също така може да доведат до натрупване на течност под ретината и да я увредят. Симптомите включват повява на тъмно петно в полезрението, размазване на обектите и чувство за постоянна умора в очите.

При прекомерно напрежение мускулите, включително и тези около очите, се стягат. В резултат е възможно да последва неволно потреперване на клепачите или да изпитате болка в областта около очите. Смята се чувството за сухота в окото също може да е провокирано от повишена тревожност. Друг фактор, който допринася за развитието на това зрително смущение по време на пандемия, е удълженото време, прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Продължителното взиране е свързано с по-малко премигвания в минута и може да причини главоболие, парене, усещане за чуждо тяло и силна умора в очите.

Препоръки за овладяване на зрителните смущения

Когато проблемите със зрението са провокирани от високи нива на стрес, първата стъпка е да ограничите нервното напрежение в ежедневието. Ако оплакванията продължават за по-продължителен период е препоръчително да се консултирате с офталмолог, който да назначи подходяща терапия. Следните промени в дневната рутина също подпомагат очното здраве:

  • Ограничете времето, прекарано пред екраните на дигиталните устройства
  • Приемайте течности
  • Отделяйте достатъчно време за сън
  • Следете влажността на въздуха у дома

Универсална грижа от природата за здрави очи и добро зрение

За профилактика и овладяване на зрителните смущения специалистите у нас препоръчват да се доверите на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този изцяло натурален продукт съдържа рационална комбинация от 4-те най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така, че взаимно потенцират ефекта си и осигуряват цялостна пигментна и съдова защита на очите. Резултатът от редовния прием на продукта е:

  • По-добра функция на фоторецепторните клетки и зрителната острота
  • Забавено стареене на очите
  • Защита и възстановяване на съдовете на ретината

Продуктът е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията. Няма данни за противопоказания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари