сенилна макулна дегенерация

Сенилна макулна дегенерация – нов провокиращ механизъм

Нов молекулярен механизъм за появата на възрастова дегенерация на макулата (сенилна макулна дегенерация) е открит от канадски учени. Резултатите от работата са публикувани в сп. Science.

Стресови фактори като причина за сенилна макулна дегенерация

Изследването е проведено в болница Maisonneuve-Rosement в Монреал. Данните от него ясно показват едно нещо. А именно – стресови фактори като затлъстяването буквално препрограмират имунните клетки. С напредване на възрастта те се прицелват и атакуват окото.

„Търсихме отговор на въпроса защо някои хора с генетична обремененост развиват възрастово обусловена макулна дегенерация, а други не. Много усилия са положени в насока идентифициране на гените, отговорни за възрастовата макулна дегенерация. Генетичните вариации и мутации обаче увеличават риска от заболяването, а не го причиняват. Ето защо сметнахме за разумно да анализираме други фактори. Такива като околната среда и начина на живот, които биха могли да допринесат за развитие на дегенерация на макулата“. Коментарът е на Майк Сапиеха, който е ръководител на изследването заедно със своя постдокторант Масаюки Хата.

А сега малко факти

Известно е, че защитните механизми на окото на човек с възрастова дегенерация на макулата са разстроени. Контактът с патогени нарушава функцията на имунните клетки. В резултат вместо да предпазват окото, имунните клетки го атакуват.

Знае се също, че имунните клетки се активират, когато организмът е изложен на ситуации и обстоятелства, причиняващи стрес. Такъв стресов фактор са излишните мазнини. Това превръща наднорменото тегло и затлъстяването във водещ негенетичен рискова фактор за възрастова макулна дегенерация след тютюнопушенето.

В своето проучване Сапиеха и Хата използват затлъстяването като утежняващ фактор за стреса, изпитван от организма. Резултатите от работата им са налице. Оказва се, че преходното затлъстяване или фамилната анамнеза за затлъстяване се свързват с промени в ДНК на имунните клетки. Вследствие на това те започват да произвеждат възпалителни молекули.

Откритията предоставят важна информация за биологията на имунните клетки, отговорни за макулна дегенерация. Те могат да помогнат и за разработване на специализирани лечения в бъдеще.

Появата на сенилна макулна дегенерация може да е обусловена от различни фактори, но природното решение е само едно

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo за поддържане на зрителната функция при макулна дегенерация. Продуктът е с изцяло натурална формула с висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин и зеаксантин. Дневният прием осигурява (1 растителна капсула) чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Според последните проучвания високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Зеаксантинът допълва и усилва ефекта на лутеина и по този начин се осигурява пълна протекция на очите.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Може да се приема от вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари