прекомерно мигане в детска възраст

Прекомерно мигане в детска възраст – има ли повод за тревога?

Прекомерно мигане в детска възраст може да бъде причина за безпокойство, особено когато е придружено от други симптоми или продължава с течение на времето. Чрез разбиране на потенциалните причини и търсене на навременна оценка от здравни специалисти, родителите могат да се справят с този проблем, осигурявайки оптимално здраве на очите и цялостно благосъстояние.

Какво представлява прекомерно мигане в детска възраст?

Прекомерното мигане се отнася до повтарящо се действие, при което детето мига по-често от обикновено. Докато мигането е естествен рефлекс, който помага за защитата и овлажняване на очите, честото такова надхвърля нормалния диапазон, превръщайки се в забележимо и постоянно поведение. Например:

  • Често, бързо мигане в ритмичен модел
  • Мигане, което продължава за продължителни периоди
  • Засилено мигане в отговор на стрес или тревожност
  • Тенденция към влошаване на мигането с течение на времето
  • Възможни придружаващи тикове по лицето или тялото

А сега идва въпросът колко често е нормално да мига детето? Експертите по очно здраве съветват родителите да използват таймер, за да добият реална представа дали има повод за притеснение. За малки деца повече от 15 премигвания в минута се считат за много. В случай, че се чудите, изследователите казват, че възрастните обикновено мигат около 12 пъти в минута.

Най-чести причини за прекомерно мигане в детска възраст

Прекомерното мигане при деца може да произтича от различни фактори, както физиологични, така и от околната среда. Честите причини включват дразнене на очите поради алергии, сухота в очите или чужди предмети в окото. Освен това стресът, умората и безпокойството могат да предизвикат това като механизъм за справяне. В определени случаи някои грешки на рефракцията като късогледство или астигматизъм също могат да допринесат за прекомерно мигане в детска възраст, тъй като малчугана се опитва да компенсира замъгленото зрение.

Неврологични фактори и тикови разстройства могат да предизвикат прекомерно мигане в детска възраст

В някои по-редки случаи прекомерното мигане при деца може да бъде свързано с неврологични състояния или тикове. Синдромът на Турет, неврологично разстройство, характеризиращо се с повтарящи се, неволеви движения или вокализации, може да се прояви и с мигащи тикове. Друга причина може да се окаже състояние с полупроизволно движение на тялото. Обикновено е причинено от стрес, умора или скука. Става въпрос за обикновен тик, който засяга и двете очи едновременно. Момчетата са два пъти по-често засегнати от момичетата, със средна възраст на започване на симптомите около 5 години. Това е доброкачествено състояние, което преминава без лечение обикновено в рамките на седмици до година, въпреки че често се повтаря периодично. Няма неврологична причина и не е необходима допълнителна оценка с мозъчни сканирания. След като офталмолог установи, че детето няма проблем с очите, най-добре е родителите да не привличат внимание или да обсъждат прекомерното мигане, тъй като симптомите са склонни да намаляват сами. Обичайните тикове, които продължават, трябва да бъдат обсъдени с педиатъра на детето, който може да бъде полезен при идентифицирането на начини за управление на стреса и тревожността.

Надеждна профилактика на очното здраве за предотвратяване на прекомерно мигане в детска възраст

Експертите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват на родителите да осигурят на децата природния продукт Околут /Ocolut®. Този офталмопротектор е специално създаден за защита на изключително уязвимите детски очи. В състава му са вложени високи количества от двата специфични очни пигмента лутеин и зеаксантин . Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Натрупват се избирателно в макулата (централната зона на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. По този начин продуктът предпазва зрението на малчуганите от сериозни офталмологични проблеми. Освен за профилактика натуралното средство се използва успешно и за допълващо лечение на очни заболявания при деца. Има отлична поносимост и може да се използва за продължителен период от време.

Потърсете в аптеките или поръчайте от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да намерите атрактивни и актуални промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари