превенцията на макулна дегенерация

Възможна ли е превенцията на макулна дегенерация?

Макулна дегенерация е често срещано очно заболяване, което причинява увреждане на макулата. Появява се малко петно близо до центъра на ретината, с което се нарушава централното зрение. А възрастово обусловена макулна дегенерация е една от водещите причини за необратима загуба на зрението при възрастните хора над 50 годишна възраст.

Осведомеността за заболяванията на макулата се увеличава все повече, но много хора все още не са запознати с проявите и риска от развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация. Въпреки че наследствеността и генетичната предразположеност играят ключова роля за това дали някой е склонен да развие очното заболяване, съществуват и други рискови фактори, които могат да го отключат.

Медицинските специалисти не са категорични и единодушни по отношение на конкретната причина за развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация, но някои фактори повишават значително риска от развитието ѝ.

Превенция на макулна дегенерация в няколко стъпки

Учени смятат, че тютюнопушенето е една от основните причини за развитие на макулна дегенерация. Спрете цигарите при първа възможност, за да намалите значително риска от развитие на очното заболяване

  • Яжте много зелени листни зеленчуци
  • Всеки ден консумирайте ядки и сезонни плодове
  • Консумирайте риба поне два-три пъти в седмицата
  • Поддържайте здравословно тегло и се движете редовно
  • Ограничете приема на рафинирани въглехидрати
  • Регулирайте кръвното налягане и нивата на холестерол в кръвта
  • Носете слънчеви очила и шапка, за да предпазите очите си от вредното въздействие на UV-лъчите
  • Преглеждайте редовно очите си при специалист-офталмолог

Приемът на лутеин доказано намалява риска от развитие на макулна дегенерация

Учени от Университета в Харвард открили, че приемът на поне 6 мг лутеин дневно намалява риска от развитие на макулна дегенерация с 43%. Някои храни, като риба, зелени листни зеленчуци и оцветени в ярко оранжев и жълт цвят плодове, са изключително богати на лутеин.

Ако приемате лутеин под формата на природни продукти е важно те да се приемат по време на хранене, защото се усвоява по-добре от организма, когато храната съдържа полезни мазнини. Препоръчителната доза е между 6 мг и 30 мг дневно.

Учените подчертават, че лутеинът е много важен за здравето на очите, защото се транспортира в големи количества в макулата и лещата на окото. Във всяка една от тези зони лутеинът действа като мощен антиоксидант.

Редовният прием на лутеин и зеаксантин – двата най-ценни очни пигмента, помага в предотвратяването на възрастово обусловена макулна дегенерация

Днес все по-рядко хората приемат полезни натурални храни в необходимите количества. Но при някои хора, които консумират големи количества плодове и зеленчуци, не се усвоява достатъчно количество от очните пигменти. Затова е важно да поддържаме здравето на очите чрез допълнителен прием на ценни очни пигменти.
Околут Дуо/Ocolut® Duo съдържа в достатъчно количество от двата необходими очни пигмента – лутеин и зеаксантин. Специалистите го препоръчват за успешно овладяване на макулна дегенерация, както и на други очни заболявания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари