Неспецифичен конюнктивит

Мембраната, която покрива очната ябълка и вътрешната страна на клепачите, се нарича конюнктива. Възпалението на конюнктивата се означава с термина конюнктивит. Когато няма вирусна инфекция или друга ясна причина за възпаление на конюнктивата, състоянието се означава като неспецифичен конюнктивит.

Неспецифичен конюнктивит е една от най-често поставяните диагнози в офталмологичната практика. Сред засегнатите има хора на най-различна възраст, еднакво застрашени са и двата пола. Масовото разпространение на тази форма на конюнктивит се обяснява с наличието на изключително много постоянно действащи фактори, които дразнят конюнктивата, и които преодоляват нормалните защитни механизми на окото.

Неспецифичен конюнктивит – причини

Основна причина за неспецифичното възпаление на конюнктивата е действието на факторите на околната среда. Редица проучвания доказват връзката между двата проблема. С индустриализацията и негативното й влияние върху околната среда напълно естествено е все по-масово да се проявяват и произтичащите от тях здравословни проблеми при човека. Нарушаването на очното здраве е основен сред тях.

Водещите фактори на средата, които са причина за развитие на неспецифичен конюнктивит, са:

  • праховите частици
  • газовете – азотни, серни и въглеродни окиси
  • различни замърсители, които пренасяме в окото си като го търкаме с ръце

Защитният механизъм на окото спрямо подобни фактори се изразява единствено във финия слъзен слой, който промива повърхността на конюнктивата и отмива събраните по нея частици. Високото съдържание на замърсители и постоянните сблъсъци на окото с тях пречат на правилното им отстраняване. Допълнителен риск от неспецифичен конюнктивит има при хората, страдащи от синдром на сухото око, чийто брой напоследък също расте, особено в индустриално развитите страни.

Симптоми на неспецифичен конюнктивит

Ефектът на посочените фактори върху конюнктивата се изразява основно в:

  • раздразнение
  • зачервяване
  • подпухване на клепачите
  • сърбеж на окото
  • повишена секреция и сълзене на очите

Появата на подобна симптоматика винаги би следвало да се асоциира с конюнктивит и да се потърси лекарска помощ. Важно е да се отбележи, че неспецифичният конюнктивит не е заразен и не създава риск за тези, които са в контакт с болен.

Наблюдават се сезонни промени в силата на изява на симптоматиката при неспецифичен конюнктивит. Най-сериозни са проявите през лятото и зимата, когато специфичните климатични условия допълват негативното действие на посочените фактори на средата.

Неспецифичен конюнктивит – лечение и профилактика

Неспецифичният конюнктивит обикновено протича в остра форма и не хронифицира. Проявите му са налице няколко дни и рядко изискват сериозно лечение.

Когато възпалението е по-сериозно, може да се прилагат противовъзпалителни продукти, най-често капки за очи или офталмичен унгвент. Като допълнение често се предписват и т.нар. изкуствени сълзи за овлажняване на окото и стимулиране на естествените му защитни механизми. От ключово значение за профилактика на неспецифичен конюнктивит е спазването на добра лична хигиена и избягване пипането на очите с немити ръце.

Програма Очно здраве (Ocomed) осигурява възможност за онлайн консултации със специалисти в областта на очното здраве. При първи симптоми на зрително нарушение или очен проблем всеки може да потърси помощ за по-бързо излекуване на проблема и превенция на усложненията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари