Диабетна ретинопатия – методи за ефективна превенция

Диабетна ретинопатия – методи за ефективна превенция

Диабетна ретинопатия е потенциално сериозно усложнение на захарния диабет. То компрометира нормалното функциониране на ретината, като уврежда малките кръвоносни съдове, които я подхранват. Статистиката сочи, че болшинството от пациентите с диабет проявяват симптоми на очното заболяване приблизително 20 години след поставяне на диагнозата „диабет“. При неглижиране на издайническите признаци 5% от засегнатите губят безвъзвратно зрението си. Ако попадате в рисковата група и желаете да опазите непокътнато до дълбока старост най-важното си сетиво, не подминавайте настоящата статия, в която ще предоставим на вашето внимание изпитани стратегии за профилактика на диабетна ретинопатия.

Ефективни начини за предпазване от диабетна ретинопатия

Профилактичен очен преглед

Диабетната ретинопатия е изключително коварно заболяване, тъй като в началните си фази протича безсимптомно. Характерните признаци могат да бъдат открити случайно при профилактичен преглед на очите. Именно поради това е наложително диабетиците да посещават офталмолог поне веднъж годишно. Проведените детайлни и задълбочени изследвания от страна на специалист позволят ранната и навременна диагностика на очното заболяване, а оттам предоставят и практически неограничени възможности за лечение.

Контрол на кръвната захар

Стриктното проследяване на нивото на глюкоза в кръвта е от ключово значение за предотвратяване появата на диабетна ретинопатия. Резултатите от изследване, проведено след диабетици във Великобритания, нееднозначно показват, че честотата на увреждане на малките кръвоносни съдове е намаляла с 25% при пациентите, които са наложили ефективен контрол над стойностите на кръвната си захар. С това възможността от поява на усложнения от диабета като ретинопатия, невропатия (увреждане на нервите) и нефропатия (увреждане на бъбреците) значително се е понижила.

Регулиране на кръвното налягане

Освен нивото на кръвна захар диабетно болните трябва да следят зорко и стойностите на кръвното налягане, за да се предпазят от появата на диабетна ретинопатия. Редица проучвания сочат, че когато артериалното налягане на пациенти с диабет е в норма, възможността от развитие на очното заболяване е минимална.

Комплексна природна грижа срещу диабетна ретинопатия

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) напомнят на хората с диабет, че качествената превенция на диабетна ретинопатия е немислима без приема на незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. В оптимални количества и пречистени до съвършенство четирите активни вещества се съдържат в мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Те са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Благодарение на взаимодопълващото се действие съставките предпазват и възстановяват съдовете на ретината, подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намаляват пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Превантивното действие на Околут Комби може да се увеличи многократно с употребата на изцяло природния продукт Ентан/Entan®. Уникалният състав на универсалния съдов протектор укрепва кръвоносните съдове в ретината, подобрява микроциркулацията и оказва положителен ефект върху цялото съдово дърво. За оптимален ефект се препоръчва успоредният прием на Околут Комби и Ентан да продължи минимум 6 месеца.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари