вродена катаракта

Вродена катаракта при деца – важни особености

На т.нар. вродена катаракта се дължат повече от половината от установяваните проблеми с очите и зрението при новородени. Вродената катаракта може да засяга само едното или и двете очи на детето. В някои случаи е придружена и от други офталмологични проблеми.

Вродена катаракта при деца

Особености. Развитието на катаракта се свързва с намаляване прозрачността на лещата на окото. Деформацията може да е провокирана от патологична промяна в размерите, формата или локализацията на лещата. При вродената катаракта патологичните изменения настъпват през вътреутробното развитие на плода.

Причини. Като основни рискови фактори за раждането на дете с вродена катаракта се разглеждат някои здравословни проблеми през бременността. Риск от раждане на дете с вродена катаракта съществува при бременни, които:

  • имат диабет
  • страдат от метаболитни нарушения, които затрудняват изхранването на плода
  • през първия триместър развиват инфекции като херпес, рубеола и др. Вирусите, причиняващи тези заболявания, могат да преминават през плацентата и е възможно да нанесат трайни увреждания на плода, включително вродена катаракта.

Симптоми. За наличие на вродена катаракта може да се говори, когато:

  • има ясно забележимо помътняване на лещата на окото на детето или поява на тъмни петънца по нея
  • установява се нистагъм (ритмични потрепвания на очната ябълка на детето)
  • след двумесечна възраст детето още не успява да фокусира погледа си върху лицето на наблюдаващия го
  • детето не проявява реакция спрямо движещите се обекти в зрителното му поле
  • детето обръща винаги едно и също око към наблюдаваните обекти

Важно е да се отбележи, че наличието на вродена катаракта невинаги провокира разпознаваеми симптоми. Това подчертава нуждата от профилактични прегледи при офталмолог, дори при липса на симптоми на очно заболяване.

Лечение на вродена катаракта

В голяма част от случаите на неустановена вродена катаракта проблемът прогресира до развитие на амблиопия (мързеливо око). Превенцията на усложненията е напълно постижима, ако вродената катаракта се установи навреме. Най-често се пристъпва към оперативна подмяна на увредената леща.

В много случаи вродените деформации на лещата не ограничават зрението на детето. Тогава хирургична намеса не е необходима, а се пристъпва към проследяване на проблема във времето.

Установено е, че вродената катаракта е напълно преодолимо състояние, ако се установи и лекува преди 7-годишна възраст. Болшинството от децата с навременно овладяна вродена катаракта нямат никакви зрителни нарушения в бъдеще. В тази връзка програма Очно здраве (Ocomed) насочва вниманието на родителите към повишена бдителност по отношение зрението на новородените. Само редовното проследяване за наличието на симптоми може да гарантира успешната профилактика на последиците от вродена катаракта. Екипът на програма Ocomed предлага възможност за безплатна консултация с водещи офталмолози в услуга на всички нуждаещи се родители.

В допълнение предлагаме и изпитано природно решение за подобряване и поддържане на детското зрение. Природният продукт Околут/Ocolut® съдържа оптимални дози пигменти за очи (лутеин и зеаксантин), необходими за нормалното зрение при децата. С Околут може да се профилактират всички застрашаващи детето очни заболявания и да се избегнат усложненията след овладяване на вродена катаракта.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари