катаракта

При катаракта – как да поддържаме добро зрение?

Катаракта е едно от най-честите заболявания в офталмологията. За съжаление днес, въпреки напредъка на медицината и технологиите, все още не е изобретено средство, което да излекува напълно катаракта, без оперативна намеса. Затова от ключово значение за поддържане на зрението са профилактичните офталмологични грижи.

Особености при развитие на катаракта

Неслучайно катарактата е известна като „старческо перде“. Заболяването се дължи на възрастовите дегенеративни промени, които увреждат лещата на окото с течение на годините. Вследствие на това, тя помътнява, губи прозрачността си и се образува т.н. „перде на окото“.

Основната причина за развитие на катаракта е помътняването, уплътняването и загубата на еластичността на лещата, разположена зад ириса на окото. Като основна причина за тази патология се посочват окислителните процеси, протичащи в окото под действие на свободните радикали. Те се считат за основен враг на зрението, действащ все по-отчетливо с напредване на възрастта.

Катарактата се посочва като най-изявената причина за слепота в света. Заболяването се проявява с постепенно влошаване на зрението, промени в цветоусещането, заслепяване при силна светлина. Общо оплакване, споделяно от засегнатите е усещането, че сякаш гледат през замърсено стъкло – с напредване на заболяването образите стават все по-неясни. Това налага рано или късно да се предприеме оперативна намеса. “При катаракта – операция” – това засега е най-честото медицинско решение и най-ефективният метод за преодоляване на заболяването. Оперативната намеса обаче, не е достатъчно решение за бъдещо поддържане на качествено зрение и здрави очи.

Тревожно е мнението на офталмолозите, че катарактата се „подмладява“

Проблемите със зрението се появяват естествено с напредване на възрастта. Днес хората над 40-годишна възраст се считат за рискова група за развитие на различни очни болести. В миналото от катаракта са страдали предимно хора на 60-70-годишна възраст. В последните години, голяма част от засегнатите са с десетилетие по-млади.

Значение на антиоксидантите в борбата с катаракта

Учени са установили, че повишеният прием на основния очен пигмент – лутеин, не само предпазва от катаракта, но има способност да забави започналия процес. Плазменото ниво на лутеин нараства правопропорционално на приетата доза. То достига най-висока стойност при доза от 20 мг на ден. Но само лутеин не е достатъчен за пълна протекция на очите – необходимо е и високо количество зеаксантин.

Последните изследвания показват, че недостигът на витамин С в диетата на възрастните хора също може да увеличи опасността развитието на очни проблеми. Вече има доказателства в полза на употребата на антиоксиданти с цел превенция на катаракта.

Учените са анализирали хранителните навици и концентрацията на витамин С при над 5600 доброволци на възраст над 60 години. Хората, които приемали достатъчно количество от полезния витамин били с 39% по-малко застрашени от катаракта.

Освен витамин С ефективни протектори на зрението са лутеинът и зеаксантинът – основните мастноразтворими специфични пигменти на макулата. Те не са пигменти, които се произвеждат в човешкия организъм, а трябва да се набавят отвън чрез храната или природни продукти. Лутеинът и зеаксантинът имат офталмопротективен ефект и действат като “природни слънчеви очила”. Предотвратяват увреждането на макулата вследствие на външни фактори като UV-лъчи, слънчеви лъчения, работа с компютър, дегенеративни заболявания, тютюнопушене и др.

Пълна офталмологична грижа при катаракта и профилактика на заболяването

За влошаване на зрението основно допринасят непълното снабдяване на организма с незаменими зрителни пигменти, както и някои системни заболявания. Основната защитна сила, от която окото има нужда срещу действието на свободните радикали е антиоксидантното действие на очните пигменти.

Ние, екипът на програма Очно здраве, приканваме всички страдащи от катаракта да се погрижат за очното си здраве. Според редица специалисти, Околут Комби и ТриОмега 1000+, са идеална природна комбинация за подобряване и поддържане на зрението при очни заболявания. Природните продукти се препоръчват на всеки пациент с катаракта или за превенция на очното заболяване.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа четири изцяло естествени съставки – антиоксидантите астаксантин, проантоцианидин и очните пигменти – лутеин и зеаксантин. Приемът им подобрява зрението и спомага за профилактика при хора с висок риск от очни заболявания. Комбинацията им осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите при катаракта, късогледство, повишено очно налягане и „кокоша слепота“.

ТриОмега 1000+/TrIOmega® 1000+ е изцяло натурален продукт, който гарантира постъпването в организма на оптимално количество биологично активни Омега-3 мастни киселини. Те естествено се натрупват във високи концентрации в ретината и са изключително важни за зрението.

Комбинираният прием на двата продукта е изключително лесен и икономичен. Околут Комби се дозира по 1 растителна капсула дневно, по време на хранене. ТриОмега 1000+ се приема по 1-2 капсули дневно – след хранене.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари