За здрави очи

Всичко необходимо за здрави очи – последвайте нашите съвети

За здрави очи – какво е необходимо? Здравето на очите е от съществено значение за общото ни благосъстояние и качество на живот. С увеличаващото се използване на дигитални устройства и нарастващото напрежение върху очите, е важно да знаем как да се грижим за тях. В тази статия ще разгледаме ключови фактори и практики за поддържане на здрави очи.

Правилно хранене за здрави очи – от съществено значение

Витамини и минерали – храненето играе важна роля в поддържане здравето на очите. Витамини A, C и E, както и минералите цинк и селен, са от съществено значение за зрението. Витамин A, който се намира в морковите, сладките картофи и спанака, е важен за зрението при слаба светлина. Витамин C, открит в цитрусовите плодове, ягодите и броколите, помага за предотвратяване на катаракта и макулна дегенерация.

Антиоксиданти – те присъстват в тъмнозелени листни зеленчуци (като спанак) и в рибата (особено в мазните риби като сьомга и скумрия), и са важни за защитата на очите от увреждане, причинено от свободни радикали. Тези храни могат да помогнат за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта.

Доброто овлажняване е важно за здрави очи

Важно е да пием достатъчно вода – дехидратацията може да доведе до сухи очи и дискомфорт. Пиенето на достатъчно количество вода през деня е от съществено значение за поддържане хидратацията на организма и очите. Препоръчително е да се стремим към минимум 8 чаши вода на ден, особено ако работим в среда със сух въздух или прекарваме много време пред компютър.

Използване на изкуствени сълзи – ако усещате дискомфорт от сухи очи, можете да използвате изкуствени сълзи или овлажняващи капки. Те помагат за облекчаване на сухотата и поддържат очите хидратирани.

Защита от UV лъчи – не я забравяйте!

Слънчеви очила – UV лъчите могат да причинят значителни увреждания на очите, включително катаракта и дегенерация на макулата. За да се предпазите, носете слънчеви очила с UV защита, когато сте на открито. Изберете очила, които блокират 100% от UVA и UVB лъчите.

Шапки и сянка – също така, носете широки шапки и се опитайте да останете на сянка, когато е възможно, за да минимизирате излагането на слънце.

Редовни прегледи на зрението

Редовните прегледи на зрението са ключови за поддържане на здрави очи. Дори ако нямате проблеми със зрението, е важно да се подлагате на прегледи поне веднъж годишно. Специалистът може да открие проблеми, преди те да се влошат.

Също така, спазвайте добра зрителна хигиена, като следвате правилото 20-20-20: на всеки 20 минути работа пред екран, погледнете нещо на разстояние 20 фута (около 6 метра) за поне 20 секунди. Това ще помогне за намаляване на напрежението в очите.

Здравето на очите е нещо, което не бива да се пренебрегва. Правилното хранене, хидратацията, защитата от UV лъчи и редовните прегледи на зрението са ключови фактори за здравите очи. С подходящи грижи и навици можем да запазим зрението си здраво, и да се наслаждаваме на света около нас. Не чакайте проблеми със зрението – започнете да се грижите за очите си днес!

Природен офталмопротектор за здрави очи

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) силно препоръчваме за здрави очи офталмопротектора Околут Комби / Ocolut® Combi. Неговата специална формула включва важни пигменти и антиоксиданти като лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Тези съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Научно е доказано, че при редовен прием той подобрява остротата на зрението, забавя стареенето на очните клетки и възстановява плътността на макулния пигмент. Освен това, натуралното средство подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите.

Многостранното му действие го прави идеален избор за намаляване на риска от очни заболявания и рефракторни нарушения. Няма данни за нежелани ефекти, а продуктът е подходящ за продължителен прием.

Можете да го намерите в аптеките в страната или да го закупите удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари