пигментен ретинит

Пигментен ретинит – особености на очното заболяване

Пигментен ретинит представлява рядко нарушение на зрението със сериозна генетична предразположеност. Заболяването засяга най-вече ретината, от което произлиза и самото наименование. Понякога се използва и терминът ретинитис пигментоза.

Разположена в задната част на окото, ретината изпълнява ключова функция за зрението – тя преобразува светлината в електрически сигнали, които се възприемат от мозъка под формата на изображение. Заболяването пигментен ретинит обаче причинява дегенерация на фоторецепторните клетки на ретината, което води до постепенно влошаване на зрението.

Какви са особеностите на пигментен ретинит?

В началните фази на прогресиране на заболяването са засегнати основно пръчиците – специфични фоторецепторни клетки, отговарящи за периферното и нощното зрение. Тъй като те са концентрирани най-вече във външните части на ретината и се активират при наличие на слаба светлина, дегенеративните процеси, които им рефлектират, водят най-вече до влошаване на нощното и периферното зрение. Но с напредване на времето и прогресиране на заболяването постепенно се засягат и колбичките (друг вид фоторецепторни клетки). Тогава страдащите започват да забелязват и отслабване на зрителната острота, централното и цветното зрение.

Мутацията на определени гени се смята за ключов фактор за развитие на пигментен ретинит. Тези специфични гени носят информацията за производството на протеини, които участват в изграждането на пръчиците. Някои от промените в гените са толкова значителни и тежки, че те не могат да изпълняват своето предназначение, а именно – формирането на този протеин. Това е и причината заболяването да е с толкова силна генетична предразположеност.

Как се унаследява пигментен ретинит?

Гените са свързани помежду си посредством структури, наречени хромозоми. Всяка клетка в човешкото тяло съдържа 23 двойки хромозоми. По едно копие от всяка от тях се предава от родител на детето по време на зачеването чрез яйцеклетките и сперматозоидите. Докато X и Y хромозомите определят дали плодът е от мъжки (XY) или женски (XX) пол, то останалите 22 хромозоми, наречени автозоми, определят другите черти.

Пигментен ретинит се унаследява по един от следните три начина:

• Автозомно-рецесивно наследство – необходими са две копия от мутиралия ген, за да се стигне до зрителното нарушение.
• Автозомно доминантно унаследяване – необходимо е само едно копие на гена с мутация, за да се стигне до пигментен ретинит.
• X-свързано наследство – в този случай майката носи мутирал ген в една от своите X хромозоми и го предава на своя син.

Възможно ли е успешно лечение на пигментен ретинит?

Въпреки че окончателно и трайно лечение на ретинитис пигментоза не съществува, дегенеративните процеси в ретината могат да бъдат забавени чрез навременен и редовен прием на очни пигменти. Това са вещества с доказани здравословни ползи за зрението.

Сред тях с най-големи ползи при пигментен ретинит се отличават пигментите лутеин и зеаксантин. Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo като най-оптимален източник на необходимите дневни дози лутеин и зеаксантин. Продуктът съдържа 20 мг лутеин и 1500 μg зеаксантин и допринася за облекчаване на състоянието и подобряване на зрителната острота при страдащите от пигментен ретинит.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари