очите биологична възраст

Биологична възраст – може да се идентифицира по очите

Нова технология за сканиране на очите дава възможност да се сравнят действителната (хронологична) и биологична възраст на пациентите. Предишни изследвания намират положителна зависимост между състоянието на ретината и заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Ново изследване, публикувано в „British Journal of Ophthalmology“ поставя въпроса дали е възможно фотография на ретината да се използва като метод за определяне на риска от настъпване на смърт.

Повече за методите на проучването, което свързва очите и текущата биологична възраст

За целите на проучването изследователи използват изкуствен интелект в комбинация с „дийп лърнинг“ технология (дълбоко обучение), за да разгадаят действителната възраст на ретината в човешкото око. Екипът разглежда т.нар. възрастова разлика в ретината при 35 913 души, използвайки данни от UK Biobank. Този термин обозначава разликата във възрастта на ретината, определена по „дийп лърнинг“ метода и действителната възраст на човека.

В началото на проучването участниците са между 40 и 69 годишни, като средната им възраст е 52,6 години.
Изследователите разглеждат и данните за смъртността в тази кохорта за следващите 11 години. Почиталите са 1871 души или 5,21% от участниците. Оказва се, че хората, при които възрастта на ретината е по-голяма от действителната им (хронологична) възраст, са в по-голям риск от настъпване на смърт поради различни причини.

Важно уточнение е, че сърдечно-съдовите и ракови заболявания, които са причина за 71,6% от смъртните случаи в кохортата, не са обвързани с по-напреднала възраст на ретината. При участниците с голяма разлика във възрастта на ретината и действителните им години рискът от настъпване на смърт, поради други причини е бил с 49-67% по-висок.

Изследователският екип признава, че има някои ограничения на проучването. Такъв е фактът, че чрез подобно наблюдателно изследване не може да се установи конкретната причина за тази зависимост. Второто ограничение е, че 93% от участниците са с бяла кожа, което не позволява резултатите да се прилагат за всички етноси.

Ползи от проучването

Въпреки споменатите ограничения, изследователите смятат, че този метод, който използва изображение на ретината, може да се прилага като неинвазивно и сравнително евтино средство за превантивна диагностика. Причината е, че процесите, които засягат васкулатурата на ретината обикновено засягат цялото тяло.

Увреждането на тъканта или кръвоносните съдове в тази част от окото обикновено е индикация за системно заболяване. Необходими са още изследвания по темата, с които да се подобри разбирането за процесите на стареене в организма. Но учените вярват в потенциала на изкуствения интелект и „дийп лърнинг“ технологията за медицинска диагностика.

Още полезна информация за очното здраве

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват за профилактика и лечение на очни заболявания прием на изцяло природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той съдържа едни от най-ценните природни вещества, които се грижат за здравето на очите –лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Мощният им ефект се дължи на силните антиоксидантни свойства. Приемани редовно те намаляват стареенето на тъканите в окото и забавят процесите на влошаване на зрението вследствие на възрастта или други нарушения. Продуктът е с удобен прием и е икономически изгоден – дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари