Ранно откриване на ретинопатия

Лекарите алармират за ранно откриване на ретинопатия

В предходна публикация ви запознахме с тревожните данни, споделени от лекарите, по отношение на силно зачестилите случаи на очни болести като макулна дегенерация и диабетна ретинопатия. Посочихме подробна информация за дегенерацията на макулата и подчертахме нуждата от своевременно откриване и профилактика на заболяването, за които офталмолозите настояват.

В настоящата публикация ще дадем малко повече информация за второто от въпросните зрителни заболявания – диабетната ретинопатия. Ще посочим основните й симптоми и доказаните методи за профилактика, на които очните лекари разчитат, за да съхранят максимално зрението на пациентите.

Диабетна ретинопатия – същност

Ретинопатия, т.е. увреждане на ретината, е заболяване, характерно за хората с диабет, независимо от възрастта им, поради което често се означава като диабетна ретинопатия. Среща се по-често от макулната дегенерация, защото страдащите от диабет са огромна група хора, а проучванията сочат, че броят им в бизките 10 години ще се удвои. Това е тревожна статистика, а по-тревожното е, че дори при сегашните условия се отчита много широко разпространение на заболяването. Oсновната разлика между макулната дегенерация и диабетната ретинопатия е в това, че усложненията на макулната дегенерация водят до увреждане и загуба само на централното зрение, а периферното може да бъде напълно незасегнато. Усложненията на диабетната ретинопатия може да доведат до отлепване на ретината или развитие на неоваскуларна глаукома, крайният изход от които е пълна слепота.

Разглеждат се два основни типа на заболяването: непролиферативна и пролиферативна диабетна ретинопатия, която често се развива като усложнение на първата.

Диабетна ретинопатия – симптоми

Основните симптоми и при двете форми на диабетна ретинопатия са:

– намалена острота на зрението

– микроаневризми в окото

– поява на исхемични полета с влошена микроциркулация на кръвта в тях

– оток в макулата или около нея

Тези състояния обаче се откриват само при очен преглед. Това подчертава нуждата от профилактични офталмологични прегледи за максимално ранно диагностициране на ретинопатия и запазване на колкото се може по-голяма част от зрението.

Ретинопатията засяга в различна степен болните от диабет. Има случаи, при които пациент е диагностициран с диабет преди десетки години, а все още не е развил ретинопатия, основно защото е бил правилно профилактиран или очното заболяване е било открито навреме.

Диабетна ретинопатия – профилактика и лечение

Ретината и макулата в централната й зона не може да бъдат подменени, както се случва с поставянето на изкуствена леща в случаите на катаракта. Това ще рече, че увреждането им не може да бъде излекувано и премахнато напълно. То обаче може да бъде преустановено и зрението да бъде поне частично съхранено. Това се постига с качествена профилактика и грижа за очите при хората с диабет.

В основата на профилактиката на диабетна ретинопатия стои регулирането на секрецията на т.нар. съдов ендотелен растежен фактор и снабдяването на окото с нужните му зрителни пигменти. Основните такива пигменти са лутеин, зеаксантин и астаксантин. Те имат силно антиоксидантно действие и предпазват от вредното влияние на свободните радикали върху кръвоносните съдове, снабдяващи окото и неговите компоненти.

За профилактика и овладяване на диабетна ретинопатия офталмолозите препоръчват прием на споменатите очни пигменти. Такива се съдържат в природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. В състава му е включен и проантоциандин, с което се постига оптимална грижа за очите. За максимална протекция от пролиферативни процеси с развитие на неоваскуларна глаукома Околут Комби се приема в комбинация с Неостат/Neostat®.

 

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари