късогледство при деца

Късогледство при деца – всичко, което е необходимо да знаем за него

Късогледство при деца е известно още като миопия и е често срещан проблем, засягащ малчуганите. Родителите трябва да бъдат нащрек за признаците на късогледство и да предприемат стъпки за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на зрението.

Зрението на децата се развива постепенно от раждането до пубертета. В началото, новородените могат да виждат само светли и тъмни контрасти. Едногодишните деца вече имат зрителна острота, която е около половината от тази на възрастен. През тези години очите на децата се развиват бързо и зрителната система се адаптира.

Какво е късогледство при децата?

Късогледството се проявява, когато децата могат да виждат близки обекти ясно, но отдалечените обекти изглеждат замъглени. Обикновено късогледството при децата се развива между 6 и 13 години и може да прогресира, докато очите не спрат да растат. А, признаците на късогледство при децата са:

  • Затруднено четене на написаното от дъската в училище
  • Често гледане на телевизора или компютъра отблизо
  • Присвиване на очите при четене
  • Чести оплаквания от главоболие
  • Често търкане на очите

Ако някой от тези симптоми е налице, е препоръчително да се консултирате с офталмолог.

Причини за късогледство при децата

Точните причини за късогледство при децата не са напълно изяснени, но има няколко фактора, които могат да влияят на развитието му:

  • Използването на телевизори, компютри и смартфони често е обсъждано като възможен фактор за късогледство. Германско проучване, обаче не установява ясна връзка между използването на дигитални медии и късогледството при децата. От друга страна, продължителното четене на книги е свързано с развитие на късогледство. Въпреки това, четенето има много ползи за развитието на децата и не бива да се избягва.
  • Проучване от университета в Майнц разкрива, че нивото на образование и продължителността на обучението са свързани с късогледството. Хората с висше образование имат по-висока честота на късогледство в сравнение с тези с по-ниско образование. Една от възможните причини е по-големият стрес и по-малкото време, прекарано на открито при по-образованите хора.
  • Изследвания показват, че прекарването на повече време на открито може да противодейства на развитието и прогресирането на късогледството. Смята се, че по-ярката светлина навън е решаващият фактор за това. Следователно, децата, които прекарват повече време на открито, имат по-нисък риск от развитие на късогледство.

Превенция и лечение на късогледство при децата

Тъй като точните причини за късогледството все още не са известни, превенцията на късогледството при децата е предизвикателство. Въпреки това, прекарването на повече време на открито е един от начините да се намали рискът от него. Няма „истинско“ лечение за късогледство, но то може да бъде коригирано с очила или контактни лещи. Важно е редовно да се проверява зрението на децата и да се коригира късогледството навреме, за да се избегнат усложнения като кривогледство или слабо зрение.

Родителите трябва да бъдат бдителни и да следят за признаци на късогледство, като предприемат необходимите мерки за поддържане на доброто зрение на децата си.

Нека не забравяме да се грижим за един от най-важните органи за нас!

Погрижете се за детските очи по най-добрия начин

Специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да осигурят на децата си Околут / Ocolut® от същата серия продукти за очно здраве. Този продукт е разработен специално за подпомагане на детските очи и зрение. Формулата му включва двата незаменими зрителни пигмента – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 mcg), които работят синергично за по-силен ефект. Редовният прием на продукта забавя прогресията на късогледството при децата, повишава зрителната острота и значително намалява риска от увреждане на макулата. Продуктът е изцяло натурален, без консерванти и изкуствени овкусители.

За оптимални резултати, продуктът трябва да се приема продължително време, по една капсула дневно, след хранене. Търсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари