Катаракта – 5 любопитни факти

Катаракта – 5 любопитни факти за очното заболяване

Въпреки че за катаракта е изписано и изговорено много, има някои факти, които не са толкова известни на широката общественост. Не пропускайте настоящата статия, за да се запознаете с тях.

5 малко познати факти за катаракта

Пелената не е пред окото

Когато чуят „перде на очите“, както е популярното наименование на катаракта, болшинството от хората си представят, че пред органите на зрението има завеса. В действителност обаче истината е друга! Пердето не се образува пред, а вътре в самото око. Процесът е напълно незабележим, безболезнен и много коварен. За наличието му може да се разбере само ако се провеждат редовни профилактични прегледи.

Възрастта не е определяща

Друго, което не е толкова известно за катаракта, е, че все повече се подмладява. Ако преди очното заболяване е било „привилегия“ на възрастните, днес то се открива сред все повече млади хора. Най-застрашени от неговата поява са пациентите, претърпели очни операции, страдащите от глаукома и онези, които не защитават очите си от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Може да е засегнато само едното око

Противно на широкото схващане, че катаракта засяга и двете очи, не са редки случаите, в които помътняване на лещата се наблюдава само в едно око. Тогава се говори за т. нар. „едностранна катаракта“. Обикновено тя настъпва след травма в областта на някое от очите.

Невинаги е необходима хирургическа намеса

Когато катаракта е открита в начален стадий, може да не се стига до операция. Дали ще се приложи неинвазивен метод на лечение обаче зависи изцяло от лекарската преценка. В случай че състоянието на пациента позволява, твърде възможно е да се окаже, че средства за външно приложение са единственото, от което той се нуждае.

Редовни офталмологични прегледи – най-добрата превантивна мярка

От медицинска гледна точка подлагането на очен преглед е най-сигурният начин за защита от катаракта. За да е максимално сигурна профилактиката на очите, тя трябва да се провежда поне веднъж годишно при висококвалифицирани специалисти.

Ерудираният екип, който предлага сигурни природни решения срещу катаракта

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) приканваме всички, които страдат от катаракта или имат съмнения за наличие на такава, да се обърнат към нашите експерти офталмолози. Начетени и с богат опит, те предлагат всеобхватни грижи, съобразени с индивидуалните нужди на всеки пациент. Освен това разработват програми за лечение и профилактика на коварното очно заболяване. В дългогодишната им практика Околут Комби/Ocolut® Combi се е наложил като най-силното природно оръжие срещу катаракта. Мощният офталмопротектор се прилага успешно както за превенция, така и за овладяване на офталмологичното заболяване. Безотказното му действие се дължи на рационалната комбинация от очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин). Съставките са комбинирани така че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Редица изследвания доказват, че редовният и продължителен прием на Околут Комби води до подобряване на зрението, предпазва и възстановява съдовете на ретината, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и възстановява плътността на макулния пигмент. Околут Комби има отлична поносимост , напълно безвреден е и е идеален за дългосрочна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари