глаукома

Глаукома – напредък при ранната диагностика

Глаукома е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. До необратима загуба на зрението се стига поради бавното и неусетно прогресиране на коварното очно заболяване. Ново откритие на учени от Лондонския университет във Великобритания обаче дава надежда за ранна диагностика и навременно лечение, което е предпоставка за предотвратяване атрофията на зрителния нерв.

Движението на очите издава глаукома

Британските изследователи установяват, че последователността от специфични движение на очите по време на гледане на телевизия подсказва за наличието на глаукома и спомага за ранното и адекватно овладяване на заболяването. Те достигат до този извод след наблюдение върху 32 възрастни пациенти, които се радват на добро очно здраве и 44, при които е налице глаукома с различни степен на увреждане на зрителния нерв. С помощта на устройство за проследяване на очите членовете на екипа записват очните движения на участниците, докато гледат филми и телевизионни предавания. В резултат създават подробна „карта“ на очите, посредством която проследяват функционирането на зрителната сетивна система на всеки един от включилите се в експеримента.

„При сравнителния анализ ни направи впечатление, че при участниците с глаукома има нарушение в движението на очите. Това ни наведе на мисълта, че отклоненията могат да се използват като потенциални диагностични биомаркери“, разкрива авторът на изследването д-р Дейвид Краб. Окрилен от успеха, той вече смело чертае планове за задълбочаване на проучването. Обект на бъдещи научни изследвания ще е да определи дали проследяването на очното движение за дълъг период от време може да бъде интерпретирано като прогностичен параметър за влошаване на състоянието на очите. „Силно се надявам научните ми търсения да се увенчаят с успех. Ако това се случи, в близко бъдеще технологията за проследяване движението на очите ще се използва за диагностициране и мониториране във времето не само на глаукома, но и на различни очни аномалии“, не крие надеждите си д-р Краб.

Препоръчвано природно средство, което осигурява висока степен на защита срещу глаукома

Висококвалифицираните специалисти от екипа на програма Очно здраве (Ocomed), които чрез достоверна информация и компетентни медицински грижи предоставят оптимално решение за запазване на добро зрение до дълбока старост, напомнят, че качествената профилактика е най-доброто лечение на глаукома. Апелът им е регулярните профилактични прегледи да не се пропускат дори при липса на зрителни оплаквания. Освен посещаване на офталмолог поне веднъж на три години те приканват да се осигури максимален комфорт на очите с продължителен прием на незаменими очни пигменти и антиоксиданти. В оптимални дози и с най-високо качество тези вещества, които действат едновременно като храна и протектор за окото, се съдържат в Околут Комби/Ocolut® Combi. Комбинацията от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин във всяка растителна капсула на мощния офталмопротектор осигурява висока степен на защита срещу глаукома, като подобрява функцията на фоторецепторните клетки, забавя стареенето на очите, предпазва и възстановява съдовете на ретината. Околут Комби не предизвиква нежелани ефекти, има удобен прием и е икономически изгоден.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари