блефарит

Блефарит – ето какво трябва да знаете!

Ако клепачите са възпалени и ужасно ви сърбят, твърде вероятно е да страдате от блефарит. Разберете повече за очното заболяване и не пропускайте да се възползвате от краткия наръчник за самопомощ, който сме подготвили с грижа за вас.

Какво представлява блефаритът?

Блефарит е възпаление на ръбовете на клепачите. Обикновено причина за неговата поява е наличието на патогенни бактерии по клепачите и в основата на миглите. При настъпване на инфекцията клепачната тъкан се подува, окото се зачервява, започва да сърби и да отделя мастен секрет, който слепва миглите.
Заболяването почти винаги има хроничен ход и потърпевшите страдат от него през целия си живот. По последни данни те са около 30% от световното население. Мъжете и жените са еднакво засегнати като обикновено са в трудоспособна възраст.

Кои са основните видове блефарит?

Най-често срещаната форма на блефарит е т.нар. заден блефарит. Дължи се на възпаление на Мейбомиевите (слъзните) жлези и засяга вътрешната част на клепача. Причината за възпалителния процес все още не е изяснена. Онова, което е ясно обаче е, че главни потърпевши са хората с кожни заболявания като розацея и себореен дерматит. Характерно е, че когато попаднат в плен на задния блефарит, те изпитват и симптоми на синдром на сухото око – парене, дразнене и подуване на клепачите.

Другият основен тип блефарит се нарича преден блефарит. Основни „виновници“ за появата му са стафилококовите бактерии. При него е засегната външната част на клепача, където са миглите.
Макар условно да са разграничени предният и задният блефарит обикновено се появяват заедно. Ако своевременно не се предприемат мерки за овладяване на състоянието, съществува реална опасност от възникване на тежка сухота в очите и кератит (възпаление на роговицата).

Как да си помогнат страдащите от блефарит?

Ежедневното спазване на някои прости хигиенни мерки, значително може да подобри състоянието на хората, диагностицирани с блефарит. А ето и кои са те:

Прилагане на компреси

Поставянето на навлажнени в хладка вода бинт или марля на очите е сред изпитаните начини за облекчаване на дискомфорта, предизвикан от блефарита. Препоръчително е компресите да престоят на клепачите между 5-10 минути. В зависимост от тежестта на симптомите процедурата може да се повтори от 2 до 4 пъти дневно.

Масажиране на клепачите

Докато топлите компреси са на очите, е добре да се направи бавен масаж с леки кръгови движения на ръбовете на клепачите. По този начин се стимулира дейността на слъзните жлези и окото се предпазва от изсушаване.

Почистване на клепачите

Обтриването на очите с марля или памучен тампон, върху който е капнат детски шампоан, е изпитан метод за отстраняване на мазните, наподобяващи пърхот, корички по ръба на клепачите. При тази своеобразна почистваща процедура не бива да се прилага излишен натиск. След нежното нанасяне на продукта, той трябва да се отмие обилно с вода.

Програма Очно здраве – подходящ подход за профилактика на очни заболявания и поддържане на доброто очно здраве

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) сме готови да отговорим на вашите въпроси, свързани с различни очни заболявания вкл. и блефарит. За да Ви помогнем още сега, можете да го направите чрез контактната форма в нашия интерактивен сайт. След обстойно запознаване с Вашето състояние лекар-специалист ще Ви информира дали притесненията са основателни. В случай че това е така, ще предостави ценни съвети и напътствия как да постигнете оптимален контрол над състоянието по възможно най-щадящ и безопасен начин. Ако желаете да се срещнете с наш специалист, можете да го сторите на място в клиника Борола, разположена в сърцето на София, или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари