здрави очи

3 храни, които пазят нашите очи здрави

Включвайки определени храни в ежедневното си меню, можем да предпазим нашите очи от редица заболявания. Нека видим кои са тези дарове на природата, които се грижат за здравето на зрителните органи и благоприятстват остротата на зрението.

Храни, които поддържат очите здрави и предпазват от очни проблеми

Чушки

Съчетанието от витамин C, E и бета каротин в състава на чушките ги превръща в незаменими пазители на органите на зрението. Тук правилото е – колкото по-ярко са обагрени зеленчуците, толкова по-полезни са те за очите. Това се потвърждава от скорошно изследване, публикувано в British Journal of Ophthalmology. Резултатите от него нееднозначно сочат, че жълтите чушки са шампион по съдържание на зеаксантин. Благодарение на мощния си антиоксидантен ефект този каротиноид блокира действието на свободните радикали и така се грижи за здравето на очните тъкани. Ето защо специалистите ни съветват по-често да ядем от този зеленчук в сигнален цвят.

Боровинки

Малките кръгли плодчета са от огромна полза за очите. Те са ценни източници на витамин C, E, бета каротин и витамини от група B, които действат ползотворно на органите на зрението. Смята се обаче, че най-голяма заслуга за здравето на очите имат антоцианините – група растителни пигменти, които придават характерното оцветяване на боровинките. Неотдавнашно изследване показа, че вследствие на силното им антиоксидантно действие тези вещества са способни да забавят прогресията на глаукома. Освен в боровинките солидно количество антоцианини се съдържа и в червеното френско грозде.

Спанак

Този листен зеленчук е изключително полезен за нашите очи. Благотворното му въздействие се дължи на комбинацията от каротеноидите лутеин и зеаксантин в състава. Действайки в пълен синхрон, те се натрупват в ретината и мощно подпомагат нейната функция. В резултат рискът от загуба на зрението и развитието на възрастова обусловена макулна дегенерация значително намалява. За да се възползваме максимално от полезните му свойства, е добре да го консумираме в сурово състояние или след като премине лека термична обработка.

Цялостно решение за здрави очи през цялата година

Съветът, който ни дават висококвалифицираните специалисти от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) е да усилим положителния ефект, който оказват въпросните храни върху очите, с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продукт от най-високо качество, той осигурява на органите на зрението оптимално количество от незаменимите очни пигменти и антиоксиданти – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Допълвайки взаимно своето действие, съставките осигуряват пълна пигмента и съдова защита на очите. Доказано е, че редовният и продължителен прием на Околут Комби забавя стареенето на очните клетки, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и предпазва съдовете на ретината от увреждане. Поради комплексното си действие Околут Комби се прилага успешно за профилактика на много очни заболявания. Има отличен профил на безопасност при продължителна употреба и е на изключително достъпна цена.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари