Антиоксиданти-храни

Чудодейните антиоксиданти – чрез кои храни можем да си ги набавим?

Храната, освен източник на удоволствие и средство за задоволяване на глада е и един от факторите за поддържане на добро здраве. Всички сме чували и поговорката на американците, според която: “Ти си това, което ядеш!”. Ето защо от голямо значение е да избираме тези хранителни продукти, които оказват цялостно благоприятно въздействие върху здравето и нормалното функциониране на нашия организъм. Такива храни са тези богати на антиоксиданти (вещества, които ефективно неутрализират вредното действие на свободните радикали – вещества, които увреждат клетките на организма и водят до преждевременното му стареене).

Витамините, флавоноидите, минералите, каротеноидите и др. представляват част от широката гама антиоксиданти, с благоприятно действие върху организма.

Един от ефективните начини за набавянето им е чрез храната, и в частност, някои напитки. Ако се спрем на този вариант за снабдяване на организма с необходимите му полезни вещества, е добре да сме наясно кои храни съдържат най-голямо количество от тях.

Някои от храните, съдържащи неразделните спътници на доброто здраве са:

    • морковите – те съдържат каротини, които поддържат отличното очно зрение. Освен това този зеленчук е чудесен източник на други антиоксиданти като фосфор (минерал, който оказва благоприятно въздействие върху сърдечната и бъбречната дейсност), калций (минерал, който поддържа здравината на костите и мускулите), желязо (минерал, който спомага за образуването на кислород в кръвта), рибофлавин (антиоксидант, който спомага за подобряване на състоянието на кожата и зрението), витамините D, C, E, K, B.
    • доматите – любимият на всички червен зеленчук е източник на ликопен – антиоксидант, който предотвратява развитието на рак на простатната жлеза и подпомага храносмилането.
    • гроздето – плодът е източник на полифеноли (голяма група антиоксиданти), които повишават колагена и еластина в кожата, като по този начин я правят гладка и мека). В гроздето се съдържат още витамините С, В и А, както и фосфор и калций. Витамин А е подходящ за подобряване на имунните функции на организма, подобрява качеството на зрението и външния вид на кожата, повишава растежа на клетките, стимулира репродуктивните функции. Вит В също играе важна роля за подобряване и поддържане на естетическия вид на кожата и подпомага нормалната функция на нервната система. Витамин С увеличава образуването на нови клетки в организма, повишава имунитета, подпомага организма при преодоляването на голяма част от инфекциите.
    • зеленият чай – напитката е богат източник на витамин С и В, много видове минерали, полифеноли и др.

Друг ефективен и лесен трик за набавянето на така нужните на организма антиоксиданти е чрез прием на висококачествени хранителни добавки, в които те се съдържат в повишени количества. Такъв продукт е Оксибор Форте. Оксибор Форте е оптимална комбинация от 10 антиоксидантавитамини и минерали, които защитават организма от увреждащото влияние на свободните радикали. Освен това Оксибор Форте оказва цялостно укрепващо въздействие върху организма и е стопроцентова гаранция за доброто му здраве.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари