хипертония

Хипертония – негативен ефект върху очното здраве

Всеизвестен е фактът, че хронично завишеното кръвно налягане (хипертония) може да доведе до редица негативи за здравето. За съжаление обаче не подминава и зрението.

Хипертония – какви са най-честите негативни последици за зрението?

Неблагоприятният ефект от високото артериално налягане върху зрението се случва поради наличието на малки кръвоносни съдове в очния анализатор, които биват засегнати.
Едно от най-честите негативни последствия за зрението от завишеното кръвно налягане е заболяването хипертонична ретинопатия. Характеризира се със стесняване и втвърдяване на съдовете на ретината, ретинални кръвотечения, микроаневризми, а при по-тежките случаи – макулен едем (оток на макулата).

Ретината, като една от най-деликатните и чувствителни структури на човешкото око, е силно уязвима към всякакви неблагоприятни влияния като високо кръвно налягане или завишени нива на кръвна захар, вследствие на което пък се развива очното заболяване диабетна ретинопатия.
Проявленията на хипертонична ретинопатия са замъглено зрение или двойно виждане, както и отслабване най-вече на централното зрение. Възможна е и появата на главоболие. Външните признаци са зачервяване на окото и видима поява на леки кръвоизливи по склерата на окото.

Вследствие на хипертония е вероятно да се стигне и до увреждане на очните нерви (оптична невропатия). Това усложнение от хронично завишеното кръвно налягане се изразява в разрушаване на нервните клетки в окото, в резултат на което може да се стигне до кървене и дори до загуба на зрението.

Високото кръвно налягане може да доведе и до натрупване на течност под ретината поради нарушаване целостта на малките кръвоносни съдове, които се намират непосредствено под ретината.

Правилен подход за овладяване на зрителни нарушения вследствие на хипертония

Контролът над кръвното налягане е сред първите мерки за превенция на евентуални усложнения, свързани със зрението. Необходимо е тази стъпка да бъде съобразена с мнението на специалист.

Промените в начина на живот също способстват за регулиране на кръвното налягане. Препоръчително е да се повиши консумацията на плодове и зеленчуци, да се намали приема на натриев хлорид (трапезна сол), да се ограничат кофеиновите напитки, алкохолът и тютюневите изделия и по възможност да се постигне трайно намаляване на телесното тегло.

Сред природните средства с особено големи ползи за очното здраве са серията продукти от фамилия Околут/Ocolut®. При завишено кръвно налягане и с цел превенция на очни проблеми е добре да се комбинира приема на Околут Комби/Ocolut® Combi и Ентан/Entan®. Тези два продукта осигуряват пълна протекция за кръвоносните съдове в окото и съдействат за намаляване на пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари