свободните радикали

Увреждане на кръвоносните съдове на окото отстрана на свободните радикали – с какво да се предпазите

Всеки е чувал за вредното влияние на свободните радикали в организма. Но какво представляват те, откъде идват и защо са опасни?

Свободните радикали са химични компоненти, които се образуват естествено като продукт на биохимичните процеси в тялото. Те са нестабилни съединения, силно реактивоспособни, поради носения заряд и липсата на един електрон в състава им. Набавят си липсващия електрон при взаимодействието с всяко съединение, с което реагират, отключвайки цяла пляда от химични реакции с потенциално опасни последствия за организма.

Черният дроб ползва свободните радикали в процесите на детоксикация, белите кръвни клетки насочват свободни радикали към бактерии, вируси и увредени клетки, с цел унищожаването им и прочее, т.е. свободните радикали имат и положителна роля в организма. Проблеми идват, когато нивата им в тялото се повишат и преобладават над тези на естествените им неутрализатори – антиоксидантите.

Тогава настъпва т. нар. оксидативен стрес с редица негативни последствия:
– преждевременно остаряване на клетките и влошаване на състоянието им

– взаимодействие на свободните радикали с молекулите на холестерола, водещо до окислението им и повишаване склонността им към отлагане върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, образуването на запушващи плаки и развитието на атеросклероза.

– развитие на възрастово асоциирани заболявания като макулна дегенерация, катаракта и други очни заболявания, при които свободните радикали увреждат кръвоносните съдове в окото и водят до прогресивни зрителни проблеми.

Много от негативните ефекти на свободните радикали не се забелязват и отчитат до момент, в който увреждането не е прогресирало значително.

По отношение на зрението, ролята на тези съединения е особено отчетлива и негативна. Очите са силно чувствителни към промените в нормалното им кръвоснабдяване и влошаване на зрението може лесно да настъпи при патологични изменения, засягащи очните кръвоносни съдове, и предизвикани от действието на свободните радикали. Затова се препоръчва полагането на специални грижи за поддържане нормалната структура на кръвоносните съдове и здравето на очите. Комбиниран продукт, който на базата на изцяло природни съставки, може да осигури тези грижи, е Неостат. Той гарантира добрата пропускливост на кръвоносните съдове, успешно неутрализира свободните радикали, пази зрението и действа тонизиращо и укрепващо на организма.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари