сухота в очите

Сухота в очите при работа с компютър – как да се справим?

Много са хората, на които се налага да работят на компютър часове наред, ден след ден. Специалистите обаче са категорични, че редовното взиране в компютърния екран се свързва с често срещания зрителен проблем – синдром на сухото око.

Сухота в очите в пряка взаимовръзка с редовната употреба на технологични средства

Синдром на сухото око е проблем, който намалява продуктивността на страдащия и предизвиква усещане за парене, болка и дискомфорт. Сухота в очите вследствие на работа с компютър може да се появи при намалено количество на една от субстанциите на слъзния филм, наречена муцин.

Проучване, проведено от японски учени в Осака установява, че секрецията на муцин, смятан за лубрикант на човешките сълзи, е значително намалена при хора, които редовно използват компютър.

Промяната в количеството слъзна течност е типичен признак за наличието на синдром на сухото око. Затова сухота в очите е често срещан проблем, който се появява вследствие на редовно използване на компютър и зависи най-вече от продължителността на работа с електронни устройства.

Друг важен предразполагащ фактор за развитието на синдром на сухото око е честотата на мигане. А всеки знае, че най-добрият начин да се предотврати изсушаване на повърхността на окото е честото мигане. Нормално е човек да мига средно по 17 пъти в минута. При работа на компютър обаче броят на миганията намалява наполовина и понякога и повече. Това допълнително увеличава усещането за дразнене, умора, сухота и дискомфорт.

Намаляване на усещането за сухота в очите вследствие на работа с компютър

Осигурете си работно пространство с максимално благоприятни условия за зрението. Това включва правилна позиция на монитора на нивото на очите или по-ниско, редовни и кратки почивки и стремеж към по-често мигане.

Отделно е добре да се съобразите и с осветеността на дисплея, както и качеството и количеството светлина в помещението. Не се препоръчва използването на настолна лампа, а прозорците трябва да са отстрани и да не се отразяват директно върху дисплея.

Но най-важно за добро зрение и предотвратяване на негативния ефект от електронните устройства и други външни фактори, които влошават зрението ни ежедневно, е да се приемат качествени очни пигменти и антиоксиданти. Комбинираният прием на тези полезни вещества допринася за облекчаване на умората в очите и освен това е отличен начин за превенция на редица очни заболявания.

Околут Комби/Ocolut® Combi е универсален природен продукт, който съдържа качествени пигменти и антиоксиданти в оптимални концентрации. Освен при сухота в очите и синдром на компютърното око, редовният му прием е уместен и при висок риск от очни заболявания, както и за овладяване и превенция на някои от най-честите очни проблеми като катаракта, късогледство, ретинопатии и възпаление на очния нерв и др.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари