вродена катаракта

Стволови клетки – надежда за децата с вродена катаракта

Вродена катаракта е офталмологично заболяване, което възниква по време на ембрионалното развитие на плода. Патологията, характеризираща се с намалена пропускливост и потъмняване на лещата на окото, е обратима до 7-годишна възраст. В случай че не се установи навреме, води до развитие на различни по тежест очни и зрителни проблеми като амблиопия (мързеливо око) и прогресивно намаляване на зрителната острота. Усложненията обаче могат да бъдат предотвратени с ново лечение със стволови клети.

Революционен напредък в лечението на вродена катаракта

Според проучване, публикувано в списание Nature, научен екип от Калифорнийския университет в САЩ е успял да излекува 12 бебета от вродена катаракта с помощта на стволови клетки. Изследователите използват тази революционна технология поради уникалната способност на стволовите клетки да се самовъзстановяват, което им позволява да действат като своеобразна ремонтна система на тялото. След като новите клетки заменят увредените, лещата на новороденото напълно се регенерира. Новата безкръвна интервенция предоставя възможност на най-малките да възстановят зрението си и да се радват на безгрижно детство. Освен това е алтернатива на оперативната подмяна на увредената леща, което до момента е единствената възможност за лечение на вродена катаракта. Лечението е не само успешно, но и ефективно. Няма данни за настъпили усложнения при новородените след интервенцията.

Окрилени от успеха, изследователите вече разработват нови техники за създаването на очна тъкан, която да се прилага при заболявания на очите и зрението при възрастни хора. Плановете им са наистина грандиозни. Осъществяването им обаче е в границите на човешките възможности. Учените са убедени, че с помощта на новите технологии в медицината в най-близко бъдеще ще върнат нормалното зрение на стотици милиони хора по света.

Надежден съюзник в борбата с вродена катаракта

Само времето ще покаже дали могат да се възлагат толкова големи надежди на обновяването на клетъчния състав на увредения сетивен орган на зрението. Междувременно профилактиката остава единственото надеждно средство за предотвратяване и ограничаване на прогресията на очните заболявания. Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) приканваме родителите да следят с повишено внимание зрението на най-малките. Редовните профилактични прегледи на детските очи гарантират навременната реакция за овладяване на симптомите при наличие на офталмологичен проблем. Това важи с особена сила за аномалии като вродената катаракта, чиято прогресия може да нанесе непоправими щети върху детските очи и зрение. Нашите висококвалифицирани специалисти са готови да предоставят ценна информация и компетентни медицински услуги на семействата на деца с вродена катаракта и други зрителни увреждания. Правилните грижи, пък са сериозна предпоставка за благоприятен изход от заболяването.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари