Срещу диабетна ретинопатия

Срещу диабетна ретинопатия – средиземноморска диета!

Опасността от диабетна ретинопатия при пациенти в напреднала и старческа възраст, диагностицирани с диабет тип 2, може да бъде намалена с помощта на средиземноморска диета. Това сочи проучване, публикувано в сп. JAMA Ophthalmology, което е проведено от изследователи от университетската болница на Барселона. Как са достигнали до извода, както и по какъв начин да се увеличи ефектът от хранителния режим ще узнаете в настоящата статия.

Как учените установяват, че придържането към средиземноморска диета е ефективен метод за превенция на диабетна ретинопатия?

„Диабетната ретинопатия е едно от най-често срещаните усложнения на диабета, което засяга очите. Тя уврежда ретината и е водеща причина за слепота сред диабетиците. Високата честота на разпространение и социално-икономическото въздействие, което оказва върху обществото, я превръщат в проблем с изключителна тежест. В опит да го разрешим, ние пристъпихме към разработване на стратегии, чрез които да се предотврати или да се забави развитието на заболяването. Плод на тези наши усилия е проучването, което проведохме сред 2 611 души с диабет тип 2, и 75% от тях спазваха средиземноморска диета“, разкриват подтика за научните си изследвания членовете на екипа. Те проследяват ефекта от новия хранителен режим върху здравословното състояние на участниците от 2003 до 2009 г. През посочения период 69% от доброволците са диагностицирани с диабетна ретинопатия. След като учените вземат предвид рискови фактори за възникване на очното заболяване като пол, възраст и начин на живот те стигат до интересно заключение. „Оказа се, че участниците, които се придържали към средиземноморския начин на хранене, имат 48% по-малък риск от развитие на коварното очно заболяване, отколкото онези, които не са го спазвали“, разкриват с изумление изследователите. Те отдават протективния ефект на средиземноморската диета на факта, че тя доставя на организма изобилие от омега-3 мастни киселини – мазнини, които са основен структурен елемент на нервните клетки в ретината. Последващи проучвания доказват достоверността на хипотезата. Ето защо авторите на изследването приканват хората от рисковите групи да заложат на този хранителен режим.

По какъв начин да се увеличи протективният ефект на средиземноморското хранене срещу диабетна ретинопатия?

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) приканват страдащите от диабет тип 2 да усилят многократно протективния ефект на средиземноморската диета с 2 изпитани природни средства.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi е първият 100% натурален продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Във всяка растителна капсула се съдържат пречистени до съвършенство и в оптимални дози лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на своето взаимодопълващо действие тези пазители на зрението осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Резултатът от перфектната симбиоза помежду им ясно проличава от възстановената плътност на макулния пигмент, възстановените съдове на ретината и намалената пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан.

Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® допълва протективните свойства на Околут Комби. Пълната комбинация от биофлавоноиди в състава му (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) подобрява кръвоснабдяването и укрепва кръвоносните съдове на ретината.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва успоредния прием на Околут Комби и Ентан да продължи минимум 6 месеца. Дълговременната употреба не крие риск от странични реакции поради изцяло природния произход на продуктите.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари