Свободни радикали

Свободни радикали – как влияят на зрението?

Здравето на очите зависи от много и различни фактори като фамилна предразположеност, хранене, начин на живот, навици, които увреждат зрението, както и процеса на стареене на организма, който в малка или голяма степен засяга човешкото зрение.
Но не е за подценяване негативният ефект, причинен от въздействието на свободните радикали. Те не могат да бъдат забелязани с просто око и затова често са пренебрегвана причина за евентуални проблеми със зрението.

Свободни радикали – какво представляват?

Свободните радикали са атомни елементи, в които обаче липсват електрони. Обикновено съществуват независимо, но се опитват да запълнят празнината като взимат електрони от клетките. Това отслабва външната мембрана на целевата клетка, позволявайки нейното увреждане.
Свободните радикали атакуват всяка клетка, която е отслабена. Самият термин оксидация се използва за процеса на отнемане на електрон от здравата клетка.

Свободни радикали и оксидативен стрес – как влияят на зрението?

Оксидацията причинява различни увреждания. Клетките започват да стареят по-бързо и вече не функционират толкова ефективно, както обикновено.

Негативното въздействие върху зрението вследствие на оксидативния стрес се изразява в повишен риск от развитие на катаракта и макулна дегенерация – очни заболявания, пряко свързани с вредното въздействие от свободните радикали, както и с процесите на стареене.

Свободните радикали състаряват клетките в очите и други части на тялото. Това може да доведе до загуба на зрението или отключване на други очни заболявания, които увреждат зрението в една или друга степен.

Антиоксиданти – вещества, които неутрализират негативния ефект от свободните радикали

Антиоксидантите са едно от най-ефективните средства за справяне със свободните радикали и оксидативния стрес. Начинът, по който действат е да предложат безвъзмездно на свободните радикали един от своите електрони и по този начин неутрализират тяхното негативно въздействие.
Антиоксидантите подпомагат доброто зрение чрез заздравяване на очните клетки и неутрализиране на свободните радикали, които ги атакуват.

Най-важните антиоксиданти за очното здраве са каротеноидите лутеин, зеаксантин и астаксантин. Тези очни пигменти блокират вредното въздействие на свободните радикали и значително подобряват здравето на очите, а въздействието им достига до всяка част на окото. Редовният им прием може да предотврати развитието на редица очни заболявания.

Околут Комби/Ocolut® Combi е офталмологичен продукт, който доставя трите ценни очни пигмента, като към тях е прибавен и друг мощен антиоксидант от ново поколение – проантоцианидин.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари