Роговична трансплантация

Роговична трансплантация – Кератопластика

Трансплантация на роговицата (проникваща кератопластика) е микрохирургическа операция, която позволява да се подобри качеството на зрението при пациенти с различни патологии на роговицата. Целта на операцията е възстановяване на анатомичната форма и функции на роговицата, да се отстрани вроден или придобит дефект. Към днешна дата, кератопластиката се явява най-разпространената операция по трансплантация на органи. В света ежегодно се извършват повече от десет хиляди такива операции.

По време на операцията, засегнатият участък от роговицата частично или напълно се заменя с трансплантант. По този начин, в зависимост от патологията, трансплантанта може да замени тъканта на роговицата по цялата дълбочина, както и да се постави на предните слоеве на роговицата.

В кои случаи се препоръчва трансплантация на роговица

По статистика различните видове патологии на роговицата представляват 25% от всички заболявания на органите на зрението. Нарушената острота на зрението, причинена от заболявания на роговицата, в голям процент от случаите е необратима и не се поддава на корекции с помощта на очила или контакти лещи. Ето защо, кератопластиката се явява единствения ефикасен метод за лечение на пациенти с промяна в прозрачността (помътняване) на роговицата, или нарушение на нейната сферичност.

Към трансплантация на роговица се прибягва в следните случаи:

  • кератоконус и кератоглобус
  • язви на роговицата, след химични или термични изгаряния
  • посттравматични белези на роговицата
  • вродена или придобита дистрофия на роговицата.

Преди извършването на операцията по трансплантация на роговица, всеки пациент се подлага на задълбочена оценка за идентифициране на противопоказанията и рисковите фактори; отчитат се и прогнозни резултати от интервенцията. В случай на откриване на такива рискови фактори като ентропия, ектропия, блефарит, бактериален кератит, и т.н., те трябва да бъдат решени преди кератопластиката.

Как протича операцията

Операцията се изпълнява в режим “един ден”, като изборът на анестезия зависи от много фактори (възраст, тип на заболяване на роговицата, общото състояние на пациента, и т.н.); може да се използва както местна, така и обща анестезия.
Очната ябълка се фиксира. Хирургът определя точния размер на участъка на роговицата, който трябва да се отстрани. По зададени параметри, поразената роговична тъкан се отстранява. На нейно място се имплантира роговичния трансплантант, чийто размер напълно съвпада с размера на отстранената роговична тъкан.

Според показанията в същото време може да се извърши реконструкция на предния сегмент на окото (отстраняване на катаракта, разрушаване на сраствания, ирисова пластика и т.н. ..).
След завършване на всички необходими манипулации, трансплантанта се фиксира със специален шевен материал (дебелината на влакното е много по-тънко от човешки косъм); на оперираното око се поставя здрава превръзка; могат да се използват специални защитни контактни лещи.
В деня на операцията, пациентът се връща у дома.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари