Риск от поява на увеит след поставяне на татуировка

Риск от поява на увеит след поставяне на татуировка

Поставянето на татуировка, особено с черно мастило, ни поставя в риск от възпаления на увеята на окото и развитие на увеит. Това е заключението от специализирано офталмологично проучване на специалисти от университета Джон Хопкинс в Балтимор (САЩ).

Увеята е средната обвивка на очната ябълка, която се разполага между склерата на окото и ретината. В увеята са разположени ирисът и редица важни кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества и кислород до различни структури на окото. Затова при възпаление на увеята и развитие на увеит може да се стигне до сериозни зрителни нарушения.

В предходна статия екипът на програма Очно здраве (Ocomed) посочи основните особености на увеита, включително водещите причини за развитието му. Сега, след проведеното проучване на американските учени, към тях можем да добавим още една – татуирането.

Увеит и татуиране – причинно-следствени връзки

През последните 3 години учени от университета Джон Хопкинс проследяват 10 случая на увеит при хора с наскоро поставени татуировки. Общото и в десетте случая е, че симптомите на увеит се развиват скоро след татуирането, при това успоредно с възпалителни кожни оплаквания в зоните на татуировките.

Интересна особеност е, че при всички пациенти от наблюдаваната група е използвано черно мастило за татуиране. Другата важна особеност в случая е, че овладяването на възпалителните реакции в окото помогнали за намаляване и на кожните възпалителни оплаквания. Всичко това кара учените да заключат, че между развитието на увеит и поставянето на татуировка има причинно-следствена връзка и татуирането може да отключи възпалителни реакции в увеята.

Според учените направените заключения имат нужда от допълнителни потвърждения в бъдеще. Дори досегашните данни обаче са достатъчни, за да се направи едно важно нововъведение. При преглед на пациенти с увеит е добре да се проследява и състоянието на кожата им, особено при тези, които наскоро са се татуирали.

Превенция на увеит

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) предлага 3 водещи превантивни мерки за овладяване на възпалителните процеси, характерни за увеита. Тези мерки са насочени към повишаване приема на всички необходими пигменти за очи, подобряване на кръвоснабдяването в зоната на окото и директно повлияване на възпалението. За целта програма Ocomed предлага серия от природни продукти, които може да осигурят всички тези ефекти.

За овладяване на увеита и превенция на последващата му поява може да се разчита на комбинацията от Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+.

Околут Комби/Ocolut® Combi възстановява и поддържа кръвоносните съдове в зоната на зрителния анализатор и подобрява кръвообращението в зоната на окото. В допълнение осигурява и оптимални количества от всички необходими пигменти за окото – лутеин, зеаксантин и астаксантин.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ повлиява благоприятно възпалението на очните тъкани и идеално допълва Околут Комби при лечение и профилактика на увеит, независимо от причините за появата му.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари