Пролиферативна ретинопатия

Пролиферативна ретинопатия – същност и лечебни методи

Диабетът е изключително сериозно заболяване със зачестяващи прояви в последните години. Проявите му, засягащи очите, наречени диабетната ретинопатия, са основната причина за загубата на зрението при голяма част от диабетиците.

Диабетът засяга и уврежда очните капиляри, като особено чувствителна на тези увреждания е ретината. Прогресирането му води до усложнения, които могат перманентно да увредят или разрушат зрението.

При пролиферативната диабетна ретинопатия се наблюдава образуване и прорастване на нови капиляри, които обаче са на практика нефункционални, със слаби, увредени и силно пропускливи стени. Тази съдова пролиферация е предизвикана от стесняването и запушването на кръвоносни съдове в окото. Това води до хипоксия и невъзможност за доставяне на кръвта с кислород и хранителни елементи до особено чувствителната в това отношение ретина. “Недохранването” й води до отделяне на химични сигнали, стимулиращи образуването на нови кръвоносни съдове.

Процесът е известен като неоваскуларизация. Поради несъвършенствата на новообразуваните капилярни съдове и неспецифичните места, където се образуват, въздействията върху тях често предизвикват разкъсвания в стените им и кръвоизливи. Предизвикват се сраствания на ретината със стъкловидното тяло, в по-тежки случаи това води до отлепването й, в краен случай до пълна загуба на зрение и слепота.

Лечението и профилактиката на диабетната пролиферативна ретинопатия зависи в много голяма степен от своевременното поставяне на диагнозата и от сериозността на всеки отделен пациент по отношение на профилактиката на усложненията на диабета, засягащи очите. Контролът на кръвната захар е от първостепенна важност за запазване на зрението, но предпазването от въпросните усложнения изисква прием на допълнителни продукти.

При поставена диагноза пролиферативна ретинопатия се препоръчват грижи за поддържане на зрението и предпазване от влошаване, както и предприемането на мерки за спиране на процесите на неоваскуларизация в окото. Такъв ефект може да се постигне с комбинирания прием на природните продукти Околут и Неостат. Капсулите Околут доставят своеобразна храна за окото, снабдявайки го с незаменимите очни пигменти зеаксантин и лутеин, а Неостат успешно подобрява състоянието на очните кръвоносни съдове и улеснява достигането на пигментите до ретината.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари