очни заболявания

Очни заболявания при диабетици – същност и успешна превенция

Редица очни заболявания са пряко следствие от дългогодишен или недобре контролиран диабет. Разберете кои са те, коя е причината за появата им и как ефективно да се предотвратят.

На какво се дължат очните заболявания при диабетно болните?

В основата на очните заболявания при диабетиците стои увреждането на малките кръвоносни съдове (капиляри) в централната зона на ретината, наречена макула. Тя е отговорна за централното зрение, и по-специално за възприемане на фините детайли и цветовете. Издайническите признаци, че не може да изпълнява нормално своите функции обикновено са замъгленото зрение и отокът на макулата. При наличие на тези оплаквания не бива да се отлага посещението при офталмолог. Единствено той може да прецени за какво очно заболяване сигнализират съответните признаци и да назначи адекватна терапия.

Кои са основните очни заболявания, към които са уязвими диабетиците?

Глаукома

Медицинският термин „глаукома“ е събирателен за група невродегенеративни очни заболявания, които протичат с прогресивна атрофия на очния нерв. Увреждането на зрителния нерв най-често е причинено от трайно повишено вътреочно налягане. То се наблюдава основно при диабетиците, които не контролират нивото на кръвната си захар. Глаукома е изключително коварно офталмологично заболяване, тъй като в началните етапи няма изразени прояви. Симптомите, които впоследствие подсказват за наличието й, са замъглено зрение и поява на слепи петна в периферното зрение. Ако оплакванията се пренебрегват, глаукомата може да доведе да слепота.

Катаракта

Катаракта, добила популярност сред обществото като „перде на очите“, също е сред очните заболявания, които покосяват основно диабетиците. Установено е, че рискът от развитието й е 2 пъти по-висок при захарно болните, отколкото при хората, които нямат диабет. Основният рисков фактор за появата й е неконтролираният диабет. Протича с намаляване на пропускливостта и потъмняване на лещата на окото. Подобно на глаукома в ранните етапи от развитието си няма характерни проявления. В напреднала фаза се появяват симптоми като замъглено зрение, отслабване на цветното зрение и трудно фокусиране на погледа върху далечни предмети. Неглижирането на симптомите може да доведе до трайни нарушение на зрението.

Диабетна ретинопатия

Това очно заболяване безспорно е сред най-тежките усложнения на диабета. Причината за появата му е негативното влияние, което оказва високата кръвна захар върху стените на малките кръвоносни съдове на ретината. Ретиналната тъкан се уврежда бавно и постепенно. Прогресирането на състоянието е свързано с недобро оросяване на ретината и образуване на нови, нефункционални кръвоносни съдове, които са крехки и пропускат кръвна плазма в тъканта на ретината. Първите симптоми, които индикират за заболяването, са появата на тъмни петна в зрителното поле, влошаване на цветното зрение и намалено нощно виждане. В случай че не се вземат навременно мерки, диабетната ретинопатия причинява необратима загуба на зрението.

Ефективна профилактика на очни заболявания при хора, страдащи от диабет

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) напомнят на хората с диабет, че най-добрата превенция срещу посочените очни заболявания е стриктният контрол върху кръвната захар. Освен регулиране нивата на глюкоза в кръвта, висока степен на защита срещу глаукома, катаракта и диабетна ретинопатия осигурява приемът на висококачественият офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Съчетал в себе си могъщата сила на очните пигменти лутеин и зеаксантин, и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин, той осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Продължителният прием на Околут Комби се отразява благотворно на зрението, като възстановява плътността на макулния пигмент, предпазва съдовете на ретината и подобрява кръвотока в зоната на зрителния анализатор. Има удобен прием, икономически изгоден е и е напълно безвреден.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари