Очни болести

От какво според офталмолозите най-често страдат очите ни

Никое заболяване не е безобидно или маловажно. Някои болести обаче имат необратими последствия, на които трябва да се обръща заслужено голямо внимание. Особено, ако засягат органи или системи от първостепенна важност за общото здраве и житейска пълноценност. Зрението е сетиво от уникална важност, може би най-голямото богатство, дадено ни даром. Затова ще разгледаме кои са основните болести, които го увреждат, с което ще се опитаме да провокираме у всеки полезния стремеж за предпазване и защита на тази безценна благодат зрението. То най-често се засяга от:

1. Катаракта. В народните среди е известна като “перде”. Засяга лещата на окото, често и на двете, и крайният ефект е загубата на зрението. Приема се за предимно възрастово обособено заболяване, провокирано от стареенето на организма. Препоръчително е да се обръща внимание на това, че катарактата протича безсимптомно, докато не се разкрие с някое оплакване, в момент в който единственото лечение, при това без гарантиран стопроцентов ефект, би било оперативното.

2. Глаукома. Засяга зрението не чрез увреждане структурите на окото, а на очния нерв. Причинява се от повишеното вътреочно налягане, следствие от влошено дрениране и оттичане на вътреочната течност или като усложнение от очна инфекция, травма или диабет например. И глаукомата, подобно на катарактата, може да засегне и двете очи и да доведе до пълна слепота. Пак подобно на първото заболяване протича без първоначални оплаквания и първа грижа би трябвало да е профилактиката.

3.Конюктивит. Представлява възпалителен процес, засягащ конюктивата (прозрачния лигавичен слой, покриващ вътрешната страна на клепача и външната повърхност на очната ябълка). Силно заразно възпаление, предаващо се при допир до болен, ползване на заразена вода (в басейни например), при лоша хигиена на ръцете и прочее. Протича с ясно различими симптоми – силно зачервяване, сълзене и сърбене на очите.

4. Роговични заболявания. Роговицата е най-външната обвивка на предната част на очната ябълка, през която навлиза светлината.. Тя е подложена на най-пряко влияние на външни условия и дразнители и е силно податлива на инфекции, обикновено кератити. Често заболяване на роговицата е и индуцираната неоваскуларизация, протичаща с образуване на кръвоносни съдове в роговицата за подобряване снабдяването на клетките с кръв, следствие на намален приток на кислород към тях.

5. Заболявания на ретината. Ретината е най-вътрешният отдел на окото. В нея са разположени клетките, които отговарят за светло- и цветоусещането и тези, които трансформират светлинната енергия в нервен импулс. Предаван към мозъка за визуализиране на картини от външната среда. Заболяванията на ретината при пренебрегването им и отлагане на лечението винаги водят до пълна загуба на зрението. Някои се предават по наследство, други се придобиват. Основни ретинни заболявания са макулната дегенерация, макулната дупка, отлепването на ретината, пигментният ретинит и ретинопатията. И за заболяванията на ретината важи правилото, че с добра профилактика, своевременни прегледи и реакции, ефектът им може да бъде сведен до минимум, а последствията да са минимални.

6. Сълзене на очите. Обикновено може да се предизвика от вятър, светлочувствителност или друго раздразнение на окото. В по-сериозни случаи може да е симптом за алергии, очни инфекции или други заболявания.

7. Сухо око. Основно се среща при хора, взиращи се редовно и продължително в екрани, монитори и др. Доказано е, че в подобни случаи се наблюдава по-рядко мигане и по-слабо овлажняване на окото. Предизвиква дразнене, сърбеж, зачервяване, парене.

8.Пресбиопия (Старческо зрение). Това е заболяване, обикновено асоциирано с възрастните хора. Дължи се на намалаване еластичността или пречупващата светлината способност на очната леща. Води до намаляване на зрителната острота, особено по отношение на близкостоящи предмети.

В случаите, когато не става въпрос за сериозна очна травма или сериозно очно усложнение, следствие на друго сериозно заболяване в организма, заболяванията на очите и влошаванията на зрението са лечими в начален стадии и подлежат и на успешна профилактика. Приемът на офталмопротективни средства като Околут и Околут дуо засилват естествената сила на очите и зрението и предпазват от развитие на някое от изброените състояния.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари