Омега–3 мастни киселини

Омега–3 мастни киселини – какво знаем за тях?

Какво представляват Омега–3 мастните киселини?

Омега–3 мастните киселини представляват важни за здравето ни група поли-ненаситени мастни киселини, които не се произвеждат в човешкото тяло и трябва да бъдат доставяни чрез приеманата храна. Два от най-важните вида са дълговерижните ЕПА (ейкосапентапеларгонова киселина) и ДХА (докосахексапеларгонова киселина).

Омега–3 мастните киселини и очното здраве

Според резултати от проучване, проведено в САЩ, Омега-3 мастните киселини осигуряват надеждна защита от развитие на диабетна ретинопатия. Голяма част от хората, които страдат от диабет тип 2 повече от 25 години обикновено развиват ретинопатия. Най-тежката й форма – пролиферативната ретинопатия, причинява формиране на нови съдове в ретината. Учените установяват, че в ретината на мишки, приемали богати на Омега–3 мастни киселини храни, образуването на нови съдове било по-малко в сравнение с тези, които се хранели с бедни на тези мастни киселини храни. Учените установяват и че ензимът 5–липооксигеназа метаболизира Омега–3 мастните киселини в 4–хидрокси-докозахексаенова киселина. Този метаболит потиска формирането на нови съдове и може да предотврати задълбочаването на диабетната пролиферативна ретинопатия.

Какви други предимства за здравето ни носят Омега–3 мастните киселини?

Омега–3 мастните киселини подпомагат производството на простагланидини (вещества, подобни на хормоните), които помагат за понижаване на високото кръвно налягане и намаляват опасността от развитие на сърдечни заболявания. Освен това Oмега–3 мастните киселини понижават опасността от формирането на съсиреци, поддържат артериите чисти, понижават нивата на лошия холестерол, намаляват болката при пациенти с ревматоиден артрит.

Кои са симптомите за недостиг на Омега–3 мастни киселини?

– сърбеж по кожата

– чупливост на ноктите и косата

– болки в ставите

– суха кожа

– запек

– депресия

– чести настинки

– екземи

– липса на тонус

– пърхот

– задържане на вода

– прекомерно изпотяване

Как да снабдим организма си с Омега–3 мастни киселини?

Високо количество лесно усвоими от организма Омега–3 мастни киселини се съдържат в природния продукт ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ в синергична комбинация с витамин Е. Много специалисти препоръчват продукта при пациенти с катаракта, синдром на сухото око, повишено вътреочно налягане, високи нива на холестерола и триглицеридите в кръвта и др.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари