овладяване на макулна дегенерация

Ново лечение – ключ към овладяване на макулна дегенерация

Mакулната дегенерация засяга близо пет милиона души над 60-годишна възраст в световен план и е причина за 20% от случаите на пълна загуба на зрението в развитите страни. Лавинообразното нарастване на “жертвите” на тежката патология е причина учените неуморно да търсят ефективно лечение, което да спре дегенеративните процеси в централната зона на ретината. Усилията им вече дават резултати. Нагледен пример за това е новото биологично лечение с антитела, разработено от екип на швейцарската лаборатория “Роше”, което значително е намалило развитието на дегенерация на макулата.

Механизъм на действие на новото лечение на макулна дегенерация

Швейцарските специалисти вдигат завесата на изследването и разкриват начина, по който са стигнали до обнадеждаващото откритие, което може да промени качеството на живот на милиони хора, диагностицирани с макулна дегенерация. Липсата на еднозначен отговор относно конкретната причина за появата на дегенеративното увреждане на макулата е най-сериозната пречка, с която се сблъскват. В опит да внесат яснота по въпроса те сравняват различни хипотези за етиологията на заболяването. Изхождайки от хипотезата, че макулната дегенерация е наследствено обусловена, те изучават гените, за които се предполага, че са основни “виновници” за възникване на болестта. Генетичните наблюденията ги навеждат на мисълта, че могат да използват защитните механизми на организма, за да се справят с патологията или поне да забавят нейното развитие. Така разработват биологични средства на базата на специфичните имуноглобулини lampalizumab. Засега клиничните изпитвания дават обещаващи резултати. Във втората фаза на проучването, която за период от 18 месеца проверява безопасността и ефективността на антителата, вземат участие 129 пациенти. При 20% от доброволците в контролната група прогресията на заболяването значително е намаляла след едномесечно инжектиране на антителата. 57% от носителите на генетичен маркер CFI+ са се повлияли благоприятно от лечението. При носителите на други маркери обаче терапията е нямала ефект. Резултатите от наблюдението на 936 пациенти от третата фаза на изследването предстои да излязат през 2019 г.

Единственото средство за допълващо лечение и профилактика на макулна дегенерация

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) силно се надяват в крайния успех на новата биологична терапия, която ще може да спре прогресията или напълно да излекува макулната дегенерация. Докато това стане факт обаче, единственото надеждно средство за профилактика и допълващо лечение на увреждането на макулата у нас остава Околут Дуо/Ocolut® Duo. Всяка растителна капсула от този природен продукт осигурява двойна пигментна защита на очите посредством високо количество лутеин и зеаксантин в състава му. Те максимално насищат ретината и макулата с естествени очни пигменти, доказано профилактират и трайно овладяват симптомите на коварното очно заболяване.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари