катаракта и хирургичното й лечение

Най-важното за катаракта и хирургичното й лечение

Катаракта, широко позната като перде на окото, се нарежда на челно място сред очните нарушения при възрастните хора. Според статистика на Световната здравна организация 17 милиона души над 60-годишна възраст страдат от тази коварна болест. В превод от старогръцки медицинското наименование на заболяването означава “водопад”. Паралелът с природното образувание не е случаен, тъй като в резултат на намалената пропускливост и потъмняването на лещата на увреденото око засегнатите виждат сякаш през падаща вода или през замъглено стъкло. Предвид изключителната социална значимост на катаракта в настоящата статия екипът на програма Очно здраве (Ocomed) ще ви представи най-важните факти за заболяването и начинът му на лечение.

Какво трябва да знаем за катаракта?

Пердето на очите може да е последица от някои вредни навици като злоупотреба с тютюневи изделия и прием на кортикостероиди, продължително интензивно облъчване с UV-лъчи или като придружаващо състояние при диабет, хипотиреоидизъм (намалено функция на щитовидната жлеза) и хиперкалцемия (повишена концентрация на калций в кръвта). Въпреки че катаракта може да засегне деца и по-млади хора, “жертви” на заболяването са предимно възрастните хора. Освен това се наблюдава интересна тенденция – жените над 50 години са по-предразположени към развитие на катаракта, отколкото мъжете. Отговорни за тази неблагоприятна за дамите зависимост са хормоналните промени през периода на менопауза.

Защо не трябва да се страхуваме от хирургичното лечение на катаракта?

Лечението на катаракта е единствено хирургично по метода на т.нар. ултразвукова факоемулсификация. Интервенцията обаче не бива да е повод за излишни притеснения от страна на пациентите. Тя е една от най-честите оперативни процедури в офталмологичната практика. По време на нея помътнялата леща се изсмуква и през микроскопичен разрез около 2 мм в лещения сак се вмъква новата прозрачна леща. Процедурата трае средно около 15-20 минути, безболезнена е и е с кратко постоперативно възстановяване. Освен това в голяма част от случаите резултатът е отличен за трайно подобряване на зрението.

Превенция и следоперативно лечение на катаракта

Профилактиката на очното здраве е от първостепенна важност както след операцията на катаракта, така и като превантивна мярка срещу развитието й. Околут Комби/Ocolut® Combi е с доказан ефект при перде на очите. Той е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи, чиито прием е неизменна част от качествената грижа за очите. Комплексното действие на четирите най-мощни протектори на зрението, влизащи в състава му – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин – допринасят за пълната протекция на очите и доброто зрение.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари