Ревматоиден артрит

Мерки за ефективно овладяване на ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит е сериозно инвалидизиращо заболяване, маркиращо целия оставащ живот на заболелия човек. Има автоимунен характер и се появява, когато клетките на имунната система патологично атакуват собствени за организма структури – в случая мембраните, които ограждат ставните капсули. Полученото в резултат на автоимунната реакция възпаление, води до втвърдяване на синовиума (вътршната повърхност на ставната мембрана) и увреждане на хрущяла и костното вещество в ставата. Сухожилията, държащи ставата, отслабват, тя постепенно губи подвижността си.

Болестта може да възникне в различна възраст. Появата на ревматоиден артрит при по-млади хора е предпоставка за по-сериозно инвалидизиране и намаляване на подвижността им с времето. В началния си стадий заболяването засяга малките стави на скелета – тези на пръстите на краката и ръцете. С напредването на болестта се засягат и по-големите и основни стави – лакътната, раменната, колянната, тазобедрената.

Изменения в подвижността и болки именно в тези стави са и основните симптоми, с които ревматоидният артрит се проявява. Болните усещат ясна сутрешна скованост, затопляне, оток и болка често в симетрични стави от двете страни на тялото, деформиране и изместване на ставите. Характерни са периоди на обостряне (пристъпи) и такива на ремисия на заболяването, при които отока и болката в ставите временно отшумяват.

Засяга предимно жени между 40 и 60 години – представителките на нежния пол, развили ревматоиден артрит, са два пъти повече от мъжете. При жените заболяването е предпоставка за усложняване на състоянието и развитие на остеопороза и други болести, засягащи кожата, белия дроб и др.

Като профилактични мерки за справяне с ревматоидния артрит специалистите препоръчват щадене и ненапрягане на засегнатите стави, откриване на подходящи пози за заставане и позициониране на тялото, които да намалят натиска върху околните сухожилия и мускули, избягване на претоварването и вдигането на тежки предмети. Препоръчват се редовни раздвижвания и предпазването от продължително обездвижване.

Наблюденията сочат, че най-изявен контрол върху ревматоидния артрит се наблюдава при болни, които активно работят за справяне със заболяването. За намаляване тежестта на болестта и овладяване на симптомите лекарите препоръчват прием на продукти, които намаляват възпалението и болката и забавят увреждането на ставите във времето. Като активно модулиращ имунната система и инхибиращ медиаторите на възпалението, природният продукт Неостат е много полезно средство за справяне с тежките последствия от ревматоидния артрит. Той действа общоукрепващо и тонизиращо на тялото и помага за ефективно овладяване на ограниченията, наложени от това сериозно заболяване.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари