Макулна дегенерация – хранителен режим

Макулна дегенерация – хранителен режим в полза на засегнатите

Очите са един от най-деликатните човешки органи с ключово значение за зрителното ни възприятие. Те обаче са особено предразположени към развитие на различни очни заболявания, едно от най-честите сред които е макулна дегенерация.

Това зрително нарушение се отразява най-негативно на централното зрение, тъй като засяга макулата – централната част на ретината. Сред основните рискови фактори за развитие на заболяването са напредване на възрастта, наследствена предразположеност, негативното въздействие на свободните радикали или т.н. оксидативен стрес, протичането на хронични възпаления в организма, както и някои здравословни състояния като хипертония и високи нива на холестерол в кръвта. Тютюнопушенето също се смята за рисков фактор за отключване на очното заболяване.

За превенция на макулна дегенерация или стопиране на прогресирането ѝ е препоръчително да се следва подходящ хранителен режим, който оказва благоприятен ефект върху зрението. Най-мощна протективна защита за очите осигуряват очните пигменти и антиоксиданти. Ето защо е важно те да са основна съставна част от режима на хранене, предназначен за превенция и облекчаване на макулна дегенерация и друг вид зрителни нарушения.

Подходящ хранителен режим за овладяване на макулна дегенерация

Най-ценните очни пигменти с особено благотворен ефект върху зрението са лутеин и зеаксантин. Ползите им се дължат на естествената способност да защитават окото от ултравиолетовата светлина, която е една от причините за увреждане на зрението. Двете естествени природни вещества притежават заложени в състава си качества, които намаляват оксидативното увреждане в очните структури.
Съдържат се най-вече в храни от растителен произход като зелени листни зеленчуци, плодове и зеленчуци с ярки цветове – портокали, червено грозде, сини сливи, пъпеш, манго, папая, царевица, тиква, моркови, чушки, домати и други. Лутеин и зеаксантин се съдържат също така и в яйчния жълтък.
Ползите от антиоксидантите като витамин C и E за здравето на очите също са големи. Тези витамини противодействат на оксидативното увреждане в структурите на зрителния анализатор.
Качествени източници на витамин C са цитрусовите плодове, ягоди, киви, чушки, броколи, спанак и др., а витамин E се съдържа в ядките като бадеми, лешници, слънчогледови семки и фъстъци, както и в авокадото, спанака, мангото, папаята, сладките картофи, маслините и доматите.

Допълнение към режима на хранене за овладяване на макулна дегенерация

Особено когато не присъстват редовно в режима на хранене, лутеин и зеаксантин могат да се приемат допълнително за пълно и качествено предпазване на дегенеративните процеси в макулата. В оптимални количества се съдържат в природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo, който специалистите от програма Очно здраве(Ocomed) препоръчват редовно на хората със специално отношение към здравето на своето зрение.

Особено подходяща е комбинацията на Околут Дуо с продукта Оксибор Форте/Oxybor® Forte, който се отличава със своята широкоспектърна антиоксидантна комбинация. Съдържа витамини, минерали и вещества с мощен антиоксидантен ефект като витамини А, C, E, минералите магнезий, цинк, селен, мед, манган, както и полезният коензим Q10 и проантоцианидин.

Оксибор Форте влияе благоприятно не само на зрението, но и на умствената дейност, вътреклетъчното дишане, дейността на имунната система и цялостния жизнен тонус.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари