макулна дегенерация-хранене

Как храненето може да ни спаси от макулна дегенерация?

Какво знаем за макулната дегенерация?

Макулната дегенерация е едно от най-честите очни заболявания, което засяга централната зона на ретината. Тя отговаря за т.нар. централно зрение. Вследствие на стесняването на лумена на кръвоносните съдове, снабдяващи я с кислород и хранителни вещества се стига до сериозни зрителни нарушения. Макулната дегенерация се развива постепенно с течение на годините като пациентът започва да вижда близките до него обекти изкривени, особено по време на четене. Заболяването може да доведе до слепота при хората над 55 годишна възраст.

Други фактори за поява на макулна дегенерация, освен напредването на възрастта, са употребата на тютюневи изделия, диабета и нерационалното хранене. Редица научни изследвания потвърждават, че съществуват определени храни, чието включване в менюто ни ще понижи риска от развитие на макулна дегенерация.

Кои храни е необходимо да употребяваме, за да се спасим от макулна дегенерация?

Според специалисти хората, които консумират различни видове риба и рибни продукти по три пъти седмично са застрашени в много по-малка степен от това заболяване. Най-полезните хранителни продукти от този вид са сьомгата и малките риби като например сардините.
Употребата на плодове и зеленчуци е от изключително значение за намаляване на риска от поява на макулна дегенерация поради високото количество на съдържащите се в тях антиоксиданти. Антиоксидантите представляват група биохимични вещества, които намаляват окислението и стареенето на клетките.

Зелените листни зеленчуци – спанак, броколи, марули, къдраво зеле, както и царевицата и яйчния жълтък съдържат повишено количество лутеин – основен очен пигмент, който се натрупва в ретината и макулата и създава надежден щит срещу действието на свободните радикали. Важен за предотвратяване на макулната дегенерация е и зеаксантинa, който е един от основните очни пигменти, подпомагащ функциите на ретината.

Къде освен в храните можем да открием високи количества лутеин и зеаксантин?

За съжаление храненето на голяма част от хората е нерационално. За да си набавим необходимите количества от двата очни пигмента е необходимо да изяждаме големи порции от споменатите продукти. Как тогава да си доставим нужното количество лутеин и зеаксантин. За тази цел фирма Борола е създала природния продукт Околут Дуо. Благодарение на специално подбраната си комбинация от високо количество естествени очни пигменти, Околут Дуо осигурява мощна защита на очните структури и предпазва от появата на макулна дегенерация.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари