Макулна дегенерация – няколко важни въпроса

Макулна дегенерация – няколко важни въпроса

Защо е важно да знаем какво представлява макулната дегенерация и кои са факторите за нейното развитие?

Макулната дегенерация е едно от най-опасните заболявания, застрашаващи здравето на очите и зрението ни. Вследствие на развитието й бива засегната тази част на ретината, която отговаря за централното зрение. Макулната дегенерация се развива с течение на годините и вследствие на нея се стесняват кръвоносните съдове, снабдяващи ретината с хранителни вещества, необходими за правилното й функциониране. Вследствие на недостигa на тези вещества кръвоносните съдове започват да “гладуват” като по този начин се стига до намаляване на зрението. За разлика от катарактата, при която се наблюдава замъгляване на зрението, при макулната дегенерация пациентът вижда обектите, разположени на близко разстояние изкривени. Познаваме две разновидности на макулна дегенерация – суха и влажна форма.

При сухата форма на макулна дегенерация се наблюдава разпадане на клетките на макулата, вследствие на което централното зрение бива замъглено.

При влажната форма на макулна дегенерация се наблюдава поява на абнормални кръвоносни съдове. Те се разрастват по централната част на ретината и водят до изкривяване и влошаване на нормалното централно зрение. В повечето случаи зрението бива нарушено само в едното око, като постепенно и другото може да бъде засегнато. Разликата между двете форми на макулна дегенерация е, че първата води до по-бавна загуба на зрението в сравнение с втората. При голяма част (2/3) от хората, загубили зрението си причината за това е развитието на влажна форма на макулна дегенерация.

Ето защо за хората, за които е важно за дълго да се радват на отлично зрение е от особено значение да бъдат добре запознати с факторите, водещи до развитието й както и с начините за тяхното контролиране.

Кои са основните причини за развитие на макулна дегенерация?

Наследственост

Тютюнопушене

То е причина за поява както на суха, така и на влажна форма на макулна дегенерация

Високи нива на кръвна захар и холестерол

Те водят до развитието на дегенеративни процеси

Нерационален хранителен режим

Непълноценното хранене е предпоставка за развитие не само на макулна дегенерация, но и на много други заболявания.

Как можем успешно да предотвратим развитието на макулна дегенерация?

Един от начините за това е като преустановим тютюнопушенето и поддържаме в здравословни граници нивата на холестерола и кръвната захар. Друг метод е консумирането на храни, съдържащи двата основни очни пигмента, осигуряващи отлично зрение – лутеин и зеаксантин. За съжаление обаче малко хора могат да се похвалят със здравословни хранителни навици. В тези случаи на помощ идва природния продукт Околут/Ocolut®. В него се съдържат пречистени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Доказано е, че редовният прием на продукта осигурява надеждна защита от макулна дегенерация и редица други очни заболявания.
За успешно овладяване на макулна дегенерация много специалисти препоръчват друг природен офталмопротективен продукт – Околут Дуо/Ocolut Duo®, който съдържа високи количества лутеин и зеаксантин, необходими за преустановяване на патологичните процеси в окото.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари