Макулен едем

Макулен едем – едно от най-тежките усложнения на диабетната ретинопатия

Наред с всички усложнения, които настъпват при диабетиците, в голяма част от случаите се наблюдават и поражения на малките кръвоносни съдове – капиляри, артериоли и венули. Състоянието е познато като диабетна микроангиопатия и е резултат от нарушения във въглехидратната и липидната обмяна. Увреждането на съдовете е свързано с нарушение на тяхната пропускливост, поради прогресивно надебеляване на стените им (отлагане на гликопротеидни вещества). Нерядко се стига до стесняване и пълно запушване на засегнатите кръвоносни съдове. Това от своя страна причинява затруднение в движението на кръвта и недостиг на кислород, биологично активни (хормони, антитела и др.) и хранителни вещества в тъканите.

Диабетната ретинопатия е вид микроангиопатия, която е свързана с нарушение на микроциркулацията в ретината. Заболяването има голямо медицинско и социално значение, и е водещата причина за слепота в световен мащаб. Едно от най-тежките уложнения на диабетната ретинопатия е макулния едем.

Макулният едем представлява силно задебеляване на макулата (централната част на ретината) вследствие натрупване на течност и/или липопротеини. Според специалистите това е главната причина за намаляване на зрението при пациенти със захарен диабет тип 1 и тип 2. Развитието на макулен едем води до сериозно увреждане на зрителната острота и цветоусещане. Усложнението е свързано и с невъзможността за детайлизиране на предмети и лица, тъй като на макулата дължим централното си зрение.

Съществуват различни рискови фактори за развитие на диабетна ретинопатия, респективно на макулен едем, а именно недостатъчен контрол на кръвната захар, хипертония, фамилна обремененост, високи стойности на холестерол и серумни липиди, недостатъчна физическа активност и др.

Важно е да отбележим, че навременното откриване и лечение на диабетната ретинопатия е от изключително значение за предотвратяване на усложнения и намаляване на зрението. Специалистите са категорични, че комбинацията от природните продукти Околут Дуо и Ентан е ефективно решение за справяне с проблема диабетна ретинопатия. Употребата на двата продукта предпазва от съдови увреждания в ретината. Околут Дуо съдържа висока концентрация стандартизирани очни пигменти – лутеин и зеаксантин, които се натрупват избирателно в макулата. От друга страна Ентан подобрява кръвоснабдяването на ретината и укрепва стените на кръвоносните съдове.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари