локално лечение на макулна дегенерация

Ново локално лечение на макулна дегенерация

Изследователи от Факултета по медицина на Университета „Тъфтс“ в Бостън, САЩ, и от Департамента по медико-биологични науки на Телавивския университет, Израел, са открили ново средство за локално лечение на макулна дегенерация, сочи публикация на списание PloS ONE.

Пробив в лечението на макулна дегенерация

По думите на д-р Раджендра Кумар-Сингх, доцент по офталмология и ръководител на научно-изследователския проект, локалното приложение на съединението пиридоксафосфат-6-азофенил-2, 4-сулфонова киселина, познато още като PPADS, предотвратява увреждането на нервните клетки, отговорни за цветното зрение и възприемането на фини детайли, и възпрепятства образуването на нови лесно разрушими кръвоносни съдове в макулата и ретината. Възможността да се потиснат симптомите както на мократа (пролиферативна), така и сухата (непролиферативна) форма на макулната дегенерация чрез капки за очи, разработени на базата на PPADS, може да се окаже истински скок в развитието на съвременната офталмология. Създаването на подобен продукт с двойно действие ще е от огромна полза за засегнатите, тъй като ще ги избави от неудобствата на широко прилаганата към момента терапия на макулна дегенерация с инжекции, която е доста болезнена. Освен физическия и психически дискомфорт пациентите ще си спестят и много време, защото няма да им се налага да посещават офталмолог, който да им поставя инжекционен разтвор, а сами ще нанасят революционния продукт за очи.

За да изследват ефективността на PPADS, учените използват мишки с увредени фоторецептори и кръвоносни съдове, на които прилагат локално лечение с PPADS на всеки 24 часа в продължение на три последователни дни. Седмица по-късно изследват обстойно вътреочните тъкани, за да оценят как веществото е повлияло на болестните изменения в очите на гризачите. Оказва се, че експерименталният метод на лечение на макулна дегенерация възпрепятства изтъняването на слоя от колбички в зоната на макулата, характерно за сухата форма на патологията, и предотвратява образуването на нови лесно разрушими кръвоносни съдове в централната зона на ретината, типично за мократа форма. Успехът дава надежда на екипа, че терапията ще има благотворен ефект и върху хора.

Надеждно средство за борба с макулната дегенерация

Само времето ще покаже дали PPADS ще оправдае очакванията на учените. Докато резултатите от клиничните проучвания обаче излязат, ще минат месеци. Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) са наясно, че за засегнатите от макулна дегенерация всяка минута е ценна и затова горещо им препоръчват употребата на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Високото количество лутеин и зеаксантин в състава му насищат ретината и макулата с оптимално количество незаменими очни пигменти и ги защитават от негативното влияние на свободните радикали. Двойният ефект на продукта го прави изключително ефективен за превенция и поддържащо лечение на коварното очно заболяване.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари