кокоша слепота

Кокоша слепота – 5 съвета за по-добро нощно зрение

Зрението е едно от най-важните човешки сетива. Благодарение на него се ориентираме както по светло, така и по тъмно. Но при някои хора се наблюдава влошено нощно зрение, по-познато като кокоша слепота с медицинското название хемералопия. По принцип това състояние е по-присъщо за хора в напреднала възраст, но нерядко се среща и при по-млади хора.

Негативни последствия от кокоша слепота

Нарушеното нощно зрение се отразява негативно на много дейности като четене, шофиране или дори разходки в тъмната част от денонощието. То може да доведе до наранявания заради намалената способност на очите да забелязват предмети и препятствия на пътя по време на разходка или шофиране.
Друго негативно последствие от влошеното нощно зрение е това, че хората често губят своята увереност – те избягват да излизат вечер, а в последствие това може да доведе до проблеми с настроението, ставите и дори до храносмилателни проблеми.

Кокоша слепота – 5 съвета за подобряване на състоянието

1. Използвайте периферното си зрение

Човешката ретина съдържа два вида фоторецепторни клетки – пръчици и колбички. Вторите отговарят за цветното зрение, докато пръчиците са отговорни за способността ни да виждаме на тъмно и играят ролята на „детектор на движението“.
Концентрацията на пръчици е най-голяма в областта на ретината и за да се възползвате най-добре от тяхното действие, опитайте да не гледате директно в обектът, който искате да фокусирате в тъмното.

2. Избягвайте да се взирате в източници на светлина

При взиране в светлинен обект зеницата на окото се свива с цел регулиране на количеството светлина, което преминава през окото. Това увеличава времето за последващо приспособяване към тъмнината.

3. Позволете на окото само да привикне с тъмнината

Най-добрият начин за постигане на добро нощно зрение е като се остави окото само да привикне към тъмнината. Това може да стане чрез стоене в напълно тъмно помещение в продължение на 15-20 минути, преди да се излезе вечер.

4. Не задържайте погледа на едно място /в един обект/

Движението на очите не позволява на окото да привикне към определен източник на светлина и подобрява нощното зрение. „Танцувайте“ с поглед и постоянно изследвайте заобикалящата ви среда, за да виждате по-добре в тъмното.

5. Приемайте очни пигменти и антиоксиданти за добро нощно зрение и цялостно очно здраве

Очните пигменти са важни за здравето на очите, защото предпазват от заболявания и подобряват зрението както на светло, така и на тъмно. Антиоксидантите от своя страна ограничават вредното въздействие от оксидативния стрес и намаляват стареенето на клетките и тъканите в зоната на очите, а и не само.

Оптимални дози ценни очни пигменти и най-важният за здравето на очите антиоксидант (астаксантин) се съдържат в офталмопротективния природен продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Неговото приложение се препоръчва за лечение и превенция на редица очни заболявания, включително и при кокоша слепота.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари