Кокоша слепота

Кокоша слепота – какво представлява и как да овладеете проявите й

Кокошата слепота е позната още като нощна слепота или хемералопия. Хората, страдащи от това специфично състояние, имат сериозни затруднения с адаптирането на зрението към тъмнина и изпитват сериозна трудност с разпознаването на предмети при намаляване на осветлението. Много трудно е за тях например да виждат звездите нощем, да се ориентират в киносалони или театрални зали, при това дълго време след загасването на осветлението.

Кокошата слепота може да се предава по наследствен път, но може и да се развие без генетична предразположеност и да  се появи като последствие от друго зрително заболяване като пигментен ретинит например. При него клетките на ретината, наречени пръчици, сериозно намаляват способността си да реагират на светлинна стимулация. Хората, засегнати от това заболяване прогресивно губят способността да адаптират зрението си към слабата светлина, а в последствие постепенно се влошава и дневното им зрение.Кокошата слепота може да се предизвика и от дефицит на приема на витамин А и цинк.

Тъй като във външните зони на ретината преобладават пръчиците, влошаването на функционалността им при кокошата слепота е причина за разстройването и загубата на периферното зрение и сериозното стесняване на зрителното поле. Като прибавим към тези негативни последствия затруднената адаптация на очите към тъмнина и влошаването на контрастното зрение, ще добием представа за цялостното намаляване на зрителната острота, което съпровожда страдащите от разглежданото заболяване.

Кокошата или нощна слепота е състояние, което се повлиява добре от приема на продуктите от серия Околут. Те подобряват зрителната острота и улесняват адаптирането на окото при преминаване от светлина към тъмнина и обратно. С продукта Околут и Оксибор Форте се доставя оптимално количество „храна“ за очите за поддържане на доброто зрение и защитата му от неблагоприятните фактори на заобикалящата среда.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари