каротеноиди

Каротеноиди – ценни вещества за очното здраве

Зрението е сложен физиологичен процес, благодарение на което всеки жив организъм възприема света около себе си. Ретината е тази част от окото, която позволява преобразуването на светлината в електрически сигнали. Тя, както и нейната централна част – макулата, са неразделна част от визуалната ни система.

Централната част на макулата се нарича фовея. В нея са съсредоточени най-голям брой светлочувствителни фоторецепторни клетки. Фовеята е отговорна за централното и цветно зрение на човека. В самата макула са концентрирани три важни очни пигмента – лутеин, зеаксантин и мезо-зеаксантин. Тяхното общо наименование е макулни пигменти.

Каротеноиди – очни пигменти с голямо значение за очното здраве!

Лутеин и зеаксантин принадлежат към групата на каротеноидите и могат да се набавят с храната. Мезо-зеаксантин, от друга страна, не се съдържа в нито един хранителен продукт, а е установено, че се произвежда в ретината след приема на лутеин.

Сред всички 42 хранителни източника на каротеноиди само 14 се абсорбират и използват от човешкия организъм. От тях с доказани ползи за очното здраве се смятат основно лутеин, зеаксантин и астаксантин.

При здрави очи, очните пигменти оптимизират работата на окото, благодарение на способността им да абсорбират и неутрализират негативното въздействие на синята светлина. Установено е, че натрупването на макулни пигменти в ретината и макулата осигурява оптимална зрителна ефективност. Освен това, не еднократно е потвърдено, че високите нива на очни пигменти в макулата предпазват от възрастово обусловена макулна дегенерация. Освен на филтрирането на синята светлина, този ефект се дължи и на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на съставните вещества на каротеноидите.

Как да си осигурите необходимото количество зрителни пигменти?

Тъй като съвременната диета е бедна на храни, съдържащи каротеноиди, е препоръчително те да се набавят допълнително за оптимални резултати и качествена грижа за очното здраве. Продуктите от фамилия Околут са предназначени да се справят с недостига на тези ценни вещества и осигуряват максимално насищане на ретината и макулата с очни пигменти.

Продуктите от фамилия Околут са подходящи за превенция и лечение на широка гама очни заболявания и зрителни нарушения. Съдържащите се в тях оптимални количества очни пигменти осигуряват максимална защита на макулата и ретината от неблагоприятното въздействие на свободните радикали.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари