Как да помогнете на очите си да „удавят“ симптомите на сухото око

Как да помогнете на очите си да „удавят“ симптомите на сухото око

Лекарските данни сочат, че почти 20% от посещенията при офталмолог или оптометрист в последните години са предизвикани от симптоми, характерни за синдрома на сухото око, при това, появяващи се при все повече на брой деца. Това са напълно нормални обстоятелства предвид повсеместното навлизане на новите визуални технологии, на фона на липса на тенденция за полагане на по-удачни индивидуални грижи за очите и зрението.

Това, от което най-често се оплакват хората, засегнати от синдром на сухото око, е сърбеж, парене, зачервяване и усещане за чуждо тяло в окото, появяващи се хронично, при това в много случаи – ежедневно. Силата на изява на тези симптоми се засилва след силно и продължително взиране, вечер преди лягане, при резки климатични промени, както и при продължителен престой в помещения с климатик и сух въздух.

Диагностицирането със синдром на сухото око обикновено буди противоречива реакция у пациентите, дължаща се на това че името на заболяването говори за наличие на сухота, а налице при повечето от тях е често и обилно сълзене на очите, особено при напрягане на зрението. Основният проблем се състои в това, че отделяната слъзна течност при въпросното сълзене на очите е некачествена и нефункционална. Тя се изпарява твърде бързо от повърхността на окото, налага се често примигване и се стимулира все по-обилно сълзене, т.е. създава се цикъл, от който без предприемането на лечебни мерки, окото не може да излезе само. Именно на влошено качество или количество на секретираната слъзна течност се дължи появата на синдрома на сухото око.

Причините за увреждане на процеса на слъзна секреция са най-разнообразни и с напредването на медицинската наука се установяват все повече такива. Доскоро като основна причина се е сочело възрастово обусловеното намаляване на способностите на слъзните жлези да отделят пълноценна слъзна течност. Днес могат да се изредят още много причини, най-значими сред които са:

– най-тежкият вариант – вродена липса на слъзни жлези
– аномалии в позицията и разположението на слъзните жлези или невъзможност на клепачите да покрият и овлажнят цялата предна повърхност на окото
– физически травми, свързани с изгаряне, възпаления, дразнене на очите от носени контактни лещи и др.
– възрастови и други физиологични изменения – при бременност например
– наличие на системни и автоимунни заболявания като диабет, синдром на Сьогрен и др.
– излагане на неблагоприятни фактори на заобикалящата среда – продължителна работа пред монитори и екрани, в засушени и претоплени помещения и прочее

Като се изключат генетичните увреждания, довели до липса на слъзни жлези или наличие на нефункциониращи такива, което изисква по-сериозни медицински мерки, останалите прояви на синдрома на сухо око подлежат на повлияване с прием на правилните природни продукти. Като водещи сред тях повечето специалисти изтъкват продуктите от серия Околут. Околут Комби е най-новият сред тях и с негова помощ зрението получава цялостна грижа и подхранване, за максимално бързо справяне с оплакванията, свързани със синдром на сухото око или редица други зрителни смущения.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари