глаукома

Изпитани практики срещу глаукома

С термина „глаукома“ се обозначават група невродегенеративни офталмологични заболявания, протичащи с атрофия на очния нерв. Медицината все още търси причините, водещи до появата им. Към момента като основен провокиращ фактор се сочи повишено очно налягане (очна хипертензия). Опасно високият натиск, който упражнява вътреочната течност върху структурите на окото, пък е предпоставка за необратима загуба на зрението. Хората над 60-годишна възраст и тези с нарушено кръвообращение са изложени на по-голям риск от развитие на глаукома. С придържането към определени хранителни навици и правила обаче те могат ефективно да се предпазят от коварното очно заболяване.

Как да се предпазим глаукома?

Приемайте омега-3 мастни киселини

Добре е в менюто на хората от рисковите групи да присъстват храни, богати на омега-3 мастни киселини като орехи, жълтъци, риба (сьомга, риба тон, пъстърва, сардини) и бобови култури. Доказано е, че редовният им прием благоприятства нормалната зрителна функция и същевременно намалява риска от високо очно налягане, тъй като те подпомагат оттичането на вътреочната течност.

Консумирайте зеленолистни зеленчуци

Спанакът, броколите и брюкселското зеле трябва да присъстват често на трапезата на всички, които вземат превантивни мерки срещу глаукома. Лутеин и зеаксантин в състава им ги правят незаменими помощници в профилактиката на зрението. Благодарение на мощното си антиоксидантно действие двата очни пигмента успешно се борят със свободните радикали и не им позволяват да увреждат клетките на очите.

Наблегнете на тъмни плодове

Синият или тъмнолилав отенък на плодове като боровинки, къпини, малини, черници и грозде е сигурен знак, че освен солидно количество антиоксиданти, те съдържат и голям брой биофлавоноиди. Тези химични съединения, които са неделима част от всяка балансирана диета, спомагат за извайване на красива фигура и за предпазване от редица очни болести, включително и глаукома. Антиоксидантните им свойства значително намаляват вредното въздействие на факторите на околната среда.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло увеличава опасността от развитие на диабет тип 2. Метаболитното нарушение, което се характеризира с високо ниво на глюкоза в кръвта, пък повишава риска от глаукома. Привидно няма изход от оформения порочен кръг. Фатални последици за зрението обаче могат да бъдат предотвратени с отстраняване на първопричината на проблема. Премахването на излишните килограми чрез повишен двигателен режим и спазване на здравословен хранителен режим не само ще допринесе за добрия външен вид, но и ще спомогне за предпазване от глаукома.

Как да постигнем максимална защита срещу развитието на глаукома?

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) предлага още една превантивна мярка с доказан ефект срещу глаукома. Тя се състои в приема на високопречистени очни пигменти и омега-3 мастни киселини. Комбинацията от Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ доставят оптимални дози от тези жизнено необходими за очното здраве вещества и доказано предотвратяват риска от глаукома.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари