Идентифициран е ген, предизвикващ късогледство!

Късогледството, познато още като миопия, е сред най-често срещаните зрителни нарушения в световен мащаб. Конкретната причина за появата му не е известна. Приема се, че има фамилен характер. Десетки изследвания са се провалили в опита да определят специфичните гени, които го предизвикват. Краят на неуспешните експерименти обаче е на път да бъде поставен от ново проучване, което идентифицира основния „виновник“ за нарушените рефракционни способности на окото.

Генът, причинител на късогледство, е…

Научният успех се дължи на неуморната работа на проф. Охад Бирк и екип от Бен-Гурионския университет в Негев, един от водещите изследователски висши учебни заведения в Израел. Откритието е осъществено посредством сътрудничеството на лабораторията за човешка генетика към Националния институт по биотехнология в Негев и медицински център „Сорока“ в Беър Шева. Изследването и резултатите от него са публикувани на страниците на American Journal of Human Genetics.

Дефектният ген е открит след обстойно проучване на случаи на тежко късогледство, често срещано сред представителите на бедуинско племе в южните части на Израел. Сравнителният анализ на резултатите при всички тях сочи, че мутацията на LEPREL1 гена води до понижаване на ензимната му активност. Това кара учените да се усъмнят, че именно той е причина за появата на миопия и предаването й от поколение на поколение. Последващото изучаване на механизмът му на действие потвърждава съмненията им. Известно е, че генът LEPREL1 кодира ензим, който има ключова роля в модификацията на колаген в окото. При отсъствието на активната форма на този ензим, колагенът не се образува правилно и очната ябълка е по-дълга от нормалното. Това е причина светлинните лъчи, които проникват в окото, да се фокусират пред ретината, а не върху нея. В резултат на нарушените рефракционни способности се развива късогледство, при което близкостоящите предмети в зрителното поле се виждат ясно, докато отдалечените са замъглени и неясни.

Проф. Бирк е изключително доволен, че са успели да открият причината за късогледството на молекулно ниво. Бъдещи проучвания ще установят дали други гени освен мутиралия LEPREL1 стоят зад генезиса на късогледството сред световното население.

Ефективно средство за профилактика и лечение на късогледство

Докато последният и най-важен етап на изследването приключи и редактирането на гените започне широко да се прилага за лечение на късогледство, единственото надеждно средство за профилактика и допълваща терапия на зрителното нарушение остава Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощният офталмопротектор съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти, комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Комплексното му действие го превръща в средство на първи избор на висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) за справяне с късогледството и други очни болести.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари