Добро зрение

Ефективни трикове за поддържане на добро зрение

1. Взимайте си периодични почивки от компютъра. Счита се, че съзерцаването на компютърния екран от разстояние по-голямо от половин метър не уврежда очите, но ги изморява и изсушава, защото мигаме два пъти по-рядко, когато сме загледани в монитора. Правилото на тройното 20 гласи, че е добре през 20 минути да отклонявате погледа си от компютъра и да го фокусирате на 20 метра за около 20 секунди.

2. Винаги носете слънчеви очила, дори в леко облачни дни. УВ радиацията може да увреди очите, точно както уврежда кожата ви. Ефектите й се натрупват и могат да предизвикат катаракта и дори рак на клепачите. Слънчевите очила са добър защитен механизъм винаги, защото цимент, вода, пясък и сняг всички отразяват вредните УВ лъчи.

3. Използвайте предпазни очила при рискови работни условия и дори при игра. Почти половината от очните травми стават вкъщи поради липса на предпазни мерки. Защитни очила са задължителни във всички случаи на потенциален риск от попадане на чуждо тяло, химикал или друг дразнител в окото.

4. Хранете се с мисъл за сърцето и очите. Храните, които подобряват цирколацията на кръвта, са полезни за сърцето, очите и зрението – цитруси, тъмнозелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни. Храни богати на цинк – бобови, грахови, ядки, стриди, червено месо, пилешко – помагат на окото да устои на светлинните увреждания. Морковите са богати на витамин А, а цветните плодове и зеленчуци съдържат лутеин и зеаксантин.

5. Не пренебрегвайте проблемите с очите. Всяко дразнене, зачервяване, необосновано сълзене и влошаване на зрението трябва да се разглежда отговорно и с внимание.

6. Почиствайте контактните си лещи и ги сменявайте през 2-3 месеца. Грижете се за очите си, грижейки се добре за лещите. Винаги мийте ръцете си преди да ги поставяте или сваляте. Махайте ги преди плуване, сън, дори кратка дрямка.

7. Следете общото си здравословно състояние. Някои наглед нямащи нищо общо състояния, могат да увредят зрението. Високото кръвно налягане и диабетът може да намалят притока на кръв към очите. Възпаления на белите дробове и щитовидната жлеза могат да засегнат и очите.

8. Четете добре упътванията на приеманите лекарства. Комбинацията от някои лекарствени средства могат като страничен ефект да повлияят негативно зрението.

9. Изхвърляйте старите си гримове за очи. Бактерии лесно могат да се развият в течните или кремообразни козметични продукти. Не разменяйте грим с други хора, а за избягване на алергичнни реакции не нанасяйте околоочен грим при раздразнени или възпалени очи.

10. Приемайте при нужда или профилактично офталмопротективни продукти. Лекарите препоръчват приема на Околут и Околут Дуо като доказани природни и безвредни продукти, съдържащи лутеин и зеаксантин и доставящи своеобразна “храна за очите”. Това са незаменими очни пигменти, необходими за поддържане на добро зрение при всички възрасти.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари