Дислокация на лещата

Дислокация на лещата – симптоми, диагностика и лечение

Патологичното изместване на лещата на окото, офталмолозите наричат дислокация на лещата. Тази патология възниква вследствие на травма, или се явява вроден дефект.

Симптоми за дислокация на лещата

Най-явният симптом на заболяването е промяна в нормалното разположение на лещата в окото. Въпреки това, обикновения човек не забелязва тези промени, но опитният лекар ги открива без никакъв проблем.
Въпреки това, ако лещата се премести в предната камера, това може да се види с невъоръжено око.
Лицето, което страда от дислокация на лещата, се оплаква от намалено зрение и двойно виждане. Образите и обектите са разделени на две, дори и ако едното око е покрито. В допълнение, окото е червено и възпалено. Състоянието често е съпроводено с развитие на вторична глаукома.

Какво се случва в случай на дислокация на лещата?

Като елемент от зрителната система, лещата представлява безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание. Съставена е от изцяло видоизменени епителни клетки без съединителна тъкан и кръвоносни съдове. Заема голяма част от вътрешността на очната ябълка, лежи зад лещата и цилиарното тяло, плътно прилепнало до ретината. Причина за дислокация на лещата може да бъде, например, синдром на Марфан и други редки синдроми и деформации, миопатия, катаракта, глаукома, травма.

За щастие, това е много рядка патология, която почти не се среща при деца, а при възрастни, особено в напреднала възраст, се диагностицира много рядко.

Диагностика и лечение

Диагноза се поставя от офталмолог, след основен преглед на очите посредством офталмоскопия и биомикроскопия.
Ако се установи сублуксация на лещата, лекарят препоръчва носенето на лещи, които да коригират зрителната острота. В случаите, в които не помага или възникнат услужнения, се прибягва към хирургично лечение.

По време на операция повредената леща се отстранява и на нейно място се имплантира изкуствена.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари